Newsbit

Bitcoin correleert met aandelen – maar niet lang meer

In een nieuw rapport vond de onderzoeksvleugel genaamd Binance Research een gematigde positieve correlatie tussen Bitcoin en Amerikaanse aandelen in het eerste kwartaal van 2020. Bitcoin was daarentegen niet gecorreleerd aan goud.


Bitcoin gecorreleerd met S&P

Ondanks dat Bitcoin dit kwartaal daalde met 10% presteerde de digitale valuta nog wel beter dan de S&P 500, die een daling van 19% kende. Volgens het rapport was de correlatie tussen traditionele aandelen en BTC vrij hoog met een cijfer van 0,57.

Goud en langlopende staatsobligaties hadden geen relatie met andere markten omdat ze met respectievelijk met 8% en 23% stegen. De analisten van het Binance Research hebben hun rapport afgesloten met deze vermelding:

“Ondanks dat Bitcoin in het eerste kwartaal van 2020 een significante positieve correlatie vertoont met Amerikaanse aandelen, blijft het zeer onwaarschijnlijk dat deze hoge correlatiecoëfficiënt op de middellange tot lange termijn blijft bestaan.”

Dit weerspiegelt de analyse van de CEO van Pantera Capital, Dan Morehead. Hij heeft de investeerders verteld dat de correlatie van Bitcoin met de beursdalingen historisch gezien slechts de eerste maanden duurde.


Andere correlaties

Bitcoin en Ethereum toonden een recordhoge correlatie met een rate van 0,93. Slechts een paar van de belangrijkste crypto valuta’s hebben wel hun koersen zien stijgen. Voorbeelden hiervan zijn Link en XTZ. Dit was echter voornamelijk het gevolg van project specifieke ontwikkelingen.

Het rapport speelt in op het lopende debat over de vraag of Bitcoin al dan niet een niet gecorreleerd is aan andere aandelen. Bitcoin voorstanders waren teleurgesteld toen ze zagen dat Bitcoin samen met de traditionele markten bewoog tijdens de crisis. Echter zijn er recentelijk enkele signalen geweest dat de Bitcoin mogelijk een meer onafhankelijk pad in slaat.

Aangezien de meeste altcoins gecorreleerd zijn met Bitcoin, en Bitcoin gecorreleerd is met traditionele markten, zou dit kunnen betekenen dat de meeste altcoin indirect ook gecorreleerd zijn met traditionele activa.


Marktcrash

De cryptowereld toonde een enorm opwaarts potentieel aan het begin van het jaar. In januari behaalde de markt winsten van meer dan 30%. Echter, door de coronacrisis vlogen de koersen weer omlaag. Bitcoin verloor in 1 dag tijd zelfs bijna 50% van haar waarde. Sindsdien is de prijs weer wat hersteld. Op het moment van schrijven ligt de koers rond de $7000.

 

Gerelateerd Nieuws

Scroll to Top