BTC Crash
Bitcoin, Regulatie

Bitcoin Crasht als Reactie op SEC-Rechtszaak tegen Binance en CEO

Vandaag heeft de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) een rechtszaak aangespannen tegen Binance en haar CEO, met dertien aanklachten. Volgens een bericht van Bloomberg zijn de grootste crypto beurs ter wereld en haar CEO Changpeng ‘CZ’ Zhao beschuldigd van overtredingen van de Amerikaanse effectenwetgeving, zoals blijkt uit de rechtszaak.

Waarvoor is Binance aangeklaagd?

De aanklachten van de SEC omvatten het aanbieden en verkopen van niet-geregistreerde crypto-activa, het nalaten om Amerikaanse investeerders de toegang tot Binance.com te ontzeggen en het functioneren als een niet-geregistreerde beurs en broker.

In een document dat de SEC op maandag bij de federale rechtbank in het District of Columbia heeft ingediend, wordt beweerd dat Binance en zijn CEO zich schuldig hebben gemaakt aan “flagrante minachting” voor de federale effectenwetgeving. Ze zouden “zichzelf hebben verrijkt met miljarden Amerikaanse dollars”, terwijl ze tegelijkertijd de activa van investeerders aan aanzienlijke risico’s blootstelden.

Gurbir S. Grewal, de directeur van de afdeling handhaving van de SEC, stelde in een persbericht vandaag: “We vinden dat zowel Zhao als Binance zelf volledig op de hoogte waren van de regelgeving, maar desondanks ervoor kozen om deze bewust te negeren, daarbij hun klanten en investeerders blootstellend aan risico’s. Dit alles met het enige doel om hun eigen winst te vergroten.”

SEC-voorzitter Gary Gensler benadrukte dat Binance “poogde de Amerikaanse effectenwetten te ontwijken door oppervlakkige controles te implementeren die ze intern negeerden.” Dit was naar verluidt een poging om grote Amerikaanse investeerders toegang te verlenen tot het platform.

Op Twitter gaf Zhao aan dat hij nog geen kennis had genomen van de rechtszaak. Hij plaatste het getal 4, een verwijzing die hij vaak gebruikt naar een tweet uit januari waarin hij dit nummer associeert met “het negeren van FUD (Fear, Uncertainty, Doubt), nepnieuws en aanvallen.”

“Ik heb het nog niet onder ogen gehad,” tweette hij maandag. “De media krijgen de informatie eerder dan wij.”

Crypto koersen crashen

De BNB-token van Binance nam een scherpe duikval na het nieuws; het wordt momenteel verhandeld tegen $278, wat een 24-uurs daling van meer dan 8,5% betekent.

Ook de koersen van andere cryptomunten kleurden direct na het nieuws donkerrood. Zo is de Bitcoin koers met meer dan 4,8 procent gedaald en ook Ethereum en XRP zijn in de afgelopen uren meer dan 4 procent verloren.

Regulatie nieuws

SEC stelt Spot Bitcoin ETF van BlackRock uit
SEC vertraagt wederom besluitvorming omtrent Ark’s Bitcoin ETF-aanvraag
Binance Onder Druk: Regelgevingsuitdagingen en Dalend Marktaandeel
Meer nieuws

Meest gelezen

Rich Dad Poor Dad auteur: ‘Haal je geld weg bij de banken’
Analist voorspelt: Ripple (XRP) zou in september 2024 kunnen stijgen tot $43
Hoeveel Shiba Inu (SHIB) bezit Elon Musk?