bitcoin prijs stijgt
Bitcoin, Ethereum

Bitcoin en Ethereum koers stijgen, maar de inflatie baart zorgen

Ondanks dat het omvallen van FTX nog altijd voelbaar is in de markt en verschillende partijen wankelen, doen Bitcoin en Ethereum het aardig. Het lijkt erop dat het ergste achter de rug is en ze vanaf hier rustig weer opbouwen. Bitcoin tikte op 30 november zelfs even de koers van 17.000 dollar aan.

BTC koers 30 nov
BTC koers 1 uur per candle – Bron: Tradingview

Ethereum in de plus

Ook Ethereum doet het heel erg goed vandaag. Het project handelt momenteel rond de koers van 1.269 dollar en noteert voor de afgelopen 24 uur een plus van 5,06 procent. Bitcoin moet het daarentegen doen met een stijging van 2,38 procent. Aan de andere kant is de market cap van Bitcoin nog altijd tweemaal groter dan die van Ethereum. Dit betekent in principe dat een stijging van Ethereum van 5,06 procent gelijkstaat aan een stijging van ongeveer 2,50 procent van Bitcoin.

De komende maanden moeten uitwijzen of Ethereum dit groeitempo ten opzichte van Bitcoin kan volhouden. Naarmate Ethereum dichter bij de market cap van Bitcoin komt, is er steeds meer kapitaal nodig om het project te laten groeien. Maar het is in ieder geval een goede zaak om weer eens wat groene cijfers op de borden te zien. Een Bitcoin koers van ongeveer 17.000 dollar is niet om over naar huis te schrijven, maar het is een begin.

ETH koers 30 nov
ETH koers 1 uur per candle – Bron: Tradingview

De inflatie

Een belangrijke graadmeter voor de prestaties van financiële assets zijn de verwachtingen voor de inflatie. Op het moment van schrijven ligt de verwachting voor komend jaar op een inflatie van tussen de 4,9 en 5,1 procent. Over 5 jaar moet die uiteindelijk naar 3 procent zakken, wat betekent dat we nog lang met de relatief hoge rente van de Federal Reserve moeten dealen.

Het lijkt echter onwaarschijnlijk dat we inderdaad 5 jaar moeten wachten op een inflatie van 3 procent. Dat zou immers betekenen dat we prijzen vanaf het huidige hoge niveau met nog eens meer dan 3 procent moeten stijgen in het volgende jaar. Er komt een keer een einde aan en persoonlijk verwacht ik dat we richting Q2 of Q3 van 2023 al naar de doelstelling van 2 procent kruipen.

Bitcoin nieuws

Crypto analist is hoopvol over Bitcoin koers, maar er is één kanttekening
S&P 500 daalt – Wat betekent dit voor de Bitcoin koers?
De Bitcoin wallet van Duitsland is bijna leeg
Meer nieuws

Meest gelezen

ChatGPT voorspelt: Zo hoog kan de XRP koers stijgen als Ripple de rechtszaak wint
Zware Amerikaanse recessie op komst – Wat betekent dit voor de Bitcoin koers?
Waarom de Bitcoin koers de komende maanden hard zal gaan stijgen