Bitcoin

Bitcoin halving erg dichtbij, gaat de Bitcoin koers Stijgen?

De positieve signalen voor Bitcoin zijn toegenomen en de bullish trend op lange termijn lijkt steeds realistischer nu de derde BTC halving nadert.


De derde halving is anders dan eerste twee

Dit is niet de eerste keer dat het evenement genaamd ‘de Bitcoin halving‘ plaatsvindt op het Bitcoin netwerk. De eerste halving vond plaats in 2012; de tweede in 2016. Nu wordt de derde halving verwacht, en net als de vorige halveert het de beloning voor het berekende Bitcoin blok. Oorspronkelijk was de beloning voor een blok 50 BTC. Sindsdien is de beloning verlaagd tot 25 en 12,5 BTC. Nu staat het op het punt te worden verlaagd tot 6,75 BTC.

De aanstaande halving verschilt echter van de eerdere doordat er nu veel meer mensen betrokken zijn bij de crypto-industrie. Er zijn nieuwe kansen ontstaan, waaronder kansen voor grote spelers om de prijs van Bitcoin te manipuleren. Onder de financiële instrumenten die beschikbaar zijn voor grote spelers, zijn ook aandelenopties en futures op de Bitcoin. Er is ook een aanzienlijke toename geweest in het bewustzijn van mensen over wat cryptocurrencies zijn. Zelfs degenen die vroeger geen kennis hadden van digitale valuta, hebben geleerd wat het Bitcoin netwerk is.

Op de lange termijn zal een gebeurtenis als de halving alleen de prijs van een digitale valuta beïnvloeden in samenspraak met de hash rate. De hash rate en Bitcoin prijzen hangen namelijk samen. Hoe hoger de hash rate, hoe moeilijker het is om nieuwe blokken te berekenen en hoe minder Bitcoin er op de markt komt. Aan de andere kant is een verlaging van de hash rate gunstig voor miners, omdat ze hierdoor meer BTC kunnen verdienen.


Vooruitzichten op korte en lange termijn

Op korte termijn zal de hash rate van het netwerk afnemen. Dit komt door het loskoppelen van oude apparatuur door de miners. Tegen de huidige elektriciteitsprijzen kunnen ze niet meer winstgevend opereren. Dit gebeurde ook al bij de eerste en tweede halving van het Bitcoin netwerk. In eerste instantie daalde de BTC hash rate op korte termijn en nam het vervolgens, op de lange termijn, aanzienlijk toe. Zoals we al hebben gezien bij eerdere halveringen, zagen we de Bitcoin koers in de maanden na de halving aanzienlijk stijgen.

Crypto miners hebben vaak even nodig om zich aan te passen op de verlaagde beloningen. Door nieuwe, krachtigere apparatuur aan te schaffen, verbeteren Bitcoin miners samen het netwerk. Het aanbod van nieuwe BTC’s op de markt wordt verlaagd terwijl de hash rate stijgt. Wie zien nu al dat BTC miners hun munten vast beginnen te houden om ze op een hogere prijs te kunnen verkopen.

De verwachte halving heeft ook een psychologisch aspect. De cryptocurrency markt en de traditionele markten zijn namelijk met elkaar gecorreleerd. De val van de traditionele markten als gevolg van het coronavirus heeft dus ook geleid tot de val van alle digitale valuta’s. Bitcoin heeft echter een betere hersteldynamiek laten zien dan S&P 500, SSE Index, Nikkei en zelfs goud.

Het coronavirus blijft echter het nieuws van de dag domineren. Hierdoor stond een evenement als de halving in eerste instantie deels in de schaduw. Maar langzamerhand zien we dat er enorm veel interesse is in het evenement. Google Trends geeft aan dat mensen actief op zoek gaan naar informatie over wat de halving. Het evenement voor het netwerk is ongetwijfeld positief. Als dat niet vandaag is, zal het in ieder geval positief uitpakken in de toekomst.


Bitcoin als alternatief voor fiat-valuta

Naast dat BTC gezien wordt als een goede investering zijn er ook tekenen dat de munt vaker steeds vaker wordt gekozen als alternatief voor fiat valuta’s. De onderzoekers van Grayscale vertellen zelfs dat een groot deel van de nieuwe investeerders niet naar de cryptomarkt komt door de Bitcoin halving, maar om een andere reden.

Investeerders maken zich zorgen over de extreme noodmaatregelen die de centrale banken inzetten om de economie te redden. Zo beloofde de voorzitter van de Federal Reserve een onbeperkte pot geld. Ook president Trump belooft biljoenen dollars te drukken om de schade die de coronacrisis veroorzaakt heeft te onderdrukken. Deze enorme hoeveelheden geld die de economie ingepompt worden kunnen inflatie veroorzaken. Mede daardoor investeren steeds meer institutionele belggers hun geld in Bitcoins.

 

Bitcoin nieuws

Marathon Digital verhoogt Hashrate-doelstelling voor 2024
Jack Mallers: ‘Bitcoin koers op weg naar $1 miljoen’
Fondsbeheerder: ‘Hoge inflatie gaat Bitcoin naar $200.000 brengen’
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitcoin koers verliest $2.000, wat is er aan de hand?
Crypto analist: ‘Deze 3 altcoins gaan vlammen volgende week’
Ripple gaat in beroep en wil $10 miljoen boete betalen aan de SEC