Bitcoin hash rate daalt bijna 45% sinds piek in 2020

De hash rate van het Bitcoin netwerk is sterk gedaald. Hij is met bijna 45% gedaald ten opzichte van het hoogste punt in 2020.


Sterke daling na 2020 piek

De hash-snelheid van het netwerk daalde van 136,2 quintillion hashes per seconde (EH/s) op 1 maart naar 75.7 EH/s vandaag. Dit laten de gegevens van Blockchain.com zien.

Coin.dance, een andere analysesite, vertoont een soortgelijk patroon, alleen iets minder sterk. De site meldde op 5 maart een 2020 piek van ongeveer 150 EH/s. Hierna daalde hij naar 105,6 EH/s. Dit is een daling van 29%.

Bitcoin netwerk hash rate, 19 april 2019 – 27 maart 2020, Bron: blockchain.com

Hash rate en difficulty

De hash rate staat voor het aantal berekeningen dat een bepaald netwerk elke seconde kan uitvoeren.

Een hogere hash rate betekent meer concurrentie tussen miners om nieuwe blocks te valideren. Het vergroot daarnaast ook het aantal middelen dat nodig is om een 51% attack uit te voeren, waardoor het netwerk veiliger wordt.

Bitcoin maakte een volatiele maand mee waarin het dramatische verliezen ;eed van maar liefst 60%. De koers daalde zelfs even tot $3.600. Na deze maand daalde de difficulty van het netwerk gisteren met bijna 16%.

De difficulty staat voor hoe uitdagend het is om een block op de blockchain op te lossen en te valideren. Het is zo ingesteld dat het elke 2016 blocks, of elke twee weken, aangepast wordt. Zo behoud je een consistente block verificatietijd van ongeveer 10 minuten.

Dit is geassocieerd met de hash rate van het netwerk. Wanneer er weinig miners deelnemen op het netwerk, zal de difficulty dalen. Terwijl het stijgt als er juist veel miners mee doen.

De laatste difficulty aanpassing naar beneden was op 25 februari dit jaar. De prijs van de munt lag toen rond de $9.900. Slechts drie dagen later daalde het tot ongeveer $8.800 en tegen 14 maart tot bijna $4.800. Op sommige exchanges daalde de koers zelfs tot $3.600.


Data interpreteren

De relatie tussen prijs, hash rate en difficulty heeft historisch gezien een trend gegenereerd. Sommige analisten noemen het een ‘miners capitulatiecyclus’.

De theorie stelt dat als de prijs van Bitcoin hoog blijft en mining winstgevend is, zowel de hash rate als de difficulty stijgen. Dit gebeurd totdat ze een drempel bereiken waarbij miners worden gedwongen om steeds meer van hun bezit te liquideren om hun uitgaven te dekken. Dit leidt weer tot meer aanbod van Bitcoin op de markt waardoor de prijs weer daalt.

Volgens gegevens van btc.com wordt verwacht dat de difficulty van Bitcoin over 14 dagen met nog eens 16% zal afnemen.

 

Bitvavo Actie! €1000 Gratis Handelen

Bitvavo exchange

Maak een account aan via Newsbit op Bitvavo en betaal over de eerste €1000 euro geen handelskosten! Bitvavo is in Nederland de goedkoopste en enige officiële cryptocurrency exchange.

 

knop_account-aanmaken