Bitcoin

Bitcoin in gevaar, IMF waarschuwt voor de ergste crisis in 90 jaar

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft een grimmige voorspelling gepubliceerd. Hierin beweerde ze dat de wereldwijde economische vertraging als gevolg van ‘de grote lockdown’ veel erger zal worden dan vooraf misschien verwacht was.


Bitcoin moet zich losmaken van aandelenmarkt

Op dit moment correleert de Bitcoin meer met de traditionele markten als ooit te voren. Mede daardoor moet de crypto valuta zich losmaken van de aandelenmarkt wil het een kans krijgen om een nieuwe koersstijging in te zetten.

Op 14 april publiceerde het IMF zijn driemaandelijkse World Economic Outlook-rapport. In dit rapport werd de door de lockdown, veroorzaakt door COVID-19, beschreven als de ergste economische neergang in 90 jaar. Bovendien voorspelde het rapport in totaal negen biljoen dollar aan verliezen tegen 2022.

De groeiverwachtingen in het rapport zijn sinds januari met 6,3% gedaald. Dit zou betekenen dat er een recessie van 3% is op jaarbasis, naarmate de economische activiteit in meer dan 170 landen zwaar terugnemen. IMF directeur, Gita Gopinath, zei dat de voorspelling was gebaseerd op de volgende veronderstelling:

“De pandemie en de vereiste inperkingspieken in het tweede kwartaal voor de meeste landen ter wereld, en wijkt af in de tweede helft van dit jaar”

Daarnaast zei hij dat de groeiprognose een ingrijpende herziening is over een zeer korte periode:

“Dit maakt de grote Lockdown de ergste recessie sinds de Grote Depressie en veel erger dan de Wereldwijde Financiële Crisis.”

De financiële crisis van 2008 zorgde voor een wereldwijde terugval van 0,1% sinds het ontstaan ervan. Deze huidige crisis heeft onmiddellijke gevolgen voor China en India. Het IMF is echter wel optimistisch over 2021 en voorspelt een wereldwijd herstel van 5,6%.


De voorspelling van het IMF zijn slecht nieuws voor Bitcoin

De vooruitzichten van het Internationaal Monetair Fonds voor de wereldeconomie kunnen een negatief voorteken zijn voor de Bitcoin en andere crypto valuta markten. Onlangs nog behaalde Bitcoin een recordcorrelatie met de S&P 500. Hoewel het onbekend is hoe traditionele markten zullen reageren als de crisis groter wordt, suggereert de geschiedenis dat de koers alleen nog maar verder gaat zakken.

Volgens de gegevens die Coinmetrics op 14 april publiceerde, kende Bitcoin tijdens de onrust op de markt in maart een correlatie met de traditionele markten. Terwijl de samenvloeiing eind maart kort leek te normaliseren, is er begin april een correlatie opgetreden. De recordniveaus van vorige maand zijn opnieuw bereikt.


Correlatie tussen goud en BTC op het hoogste niveau ooit

De liquiditeitscrisis heeft de samenvloeing van de meeste activa klassen veroorzaakt. Hierbij heeft de correlatie tussen de S&P 500 en het goud een nieuw record weten te bereiken. Ook de Bitcoin en goud wisten een nieuw record te vestigen.

De prestaties van goud tijdens de GFC kunnen leerzaam zijn. Terwijl de liquiditeitscrisis de goudprijs in de eerste zes maanden van de crisis van 2008 met 30% deed dalen, herstelde het goud zich en won het de komende drie en een half jaar met 150%.

Mocht de geschiedenis zich herhalen, dan zal Bitcoin zijn samenvloeiing met de traditionele markten moeten schudden. Bitcoin zou dan met goud mee moeten bewegen om de verwachte post-halving bull-trend te produceren. Coinmetrics zei dat de correlatie tussen Bitcoin en de aandelenmarkt op lange termijn naar verwachting zou verdwijnen:

“Hoewel de correlaties onlangs de hoogste stand ooit bereikten, is het onwaarschijnlijk dat de correlaties tussen Bitcoin en S&P 500 op de lange termijn hoog blijven zonder grote veranderingen in de grondslagen van een of beide markten.”
 

Bitcoin nieuws

Bitcoin bereikt $67.000: Grote crypto-investeerders kopen massaal BTC
Bitcoin boekt voor het eerst sinds 2019 betere resultaten dan Tesla
Bitfinex: Vraag naar Bitcoin vijf keer groter dan aanbod na Halving
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto analist: VeChain koers gaat met 1400 procent stijgen
Stuurt de Amerikaanse centrale bank aan op een gigantische crash voor Bitcoin en aandelen?
Crypto analist: ‘Deze 3 altcoins gaan vlammen volgende week’