Bitcoin

Bitcoin kan de oplossing zijn voor Afrika

Een recent rapport suggereert dat het gebrek aan traditionele financiële infrastructuur Afrika tot een plaats maakt waar de acceptatie van Bitcoins zeer waarschijnlijk is.


Bitcoin kan de oplossing zijn

Het rapport werpt licht op de financiële infrastructuur van Afrika. Bovendien toont het aan wat voor rol crypto valuta’s daarin kunnen spelen. Het onderzoek werd uitgevoerd door het marktanalysebedrijf Arcane Research en de crypto exchange, Luno.

De auteur schreef dat het financiële landschap op het continent een rol speelt bij het creëren van een enorme vraag naar cryptomunten in Afrika:

“Hoewel het een diverse regio is, delen Afrikaanse landen enkele belangrijke overeenkomsten en trends. Economische problemen, van hoge inflatiecijfers en volatiele valuta’s tot financiële problemen zoals kapitaalcontroles. Bovendien delen ze een gebrek aan bankinfrastructuur. Daarnaast creëren ze allen een vruchtbare grond voor een alternatief om te ontkiemen. ”

Volgens het rapport kunnen crypto valuta’s zoals Bitcoin mogelijk alle bovengenoemde problemen oplossen. Een belangrijke use-case in Afrika zijn overboekingen, die momenteel een belangrijke inkomstenbron vormen voor lokale families.

Volgens een rapport van de Wereldbank dat in april werd gepubliceerd, stuurden expats alleen in 2019 ongeveer $48 miljard terug naar gezinnen in die wonen Afrika. Geld versturen naar afrika is echter zeer prijzig. Gemiddeld betaal je hier zo’n 9% voor.

Volgens het rapport moet je veel transactie kosten betalen als je geld naar Afrika wilt sturen. Daarnaast kan het ook nog eens heel lang duren totdat het geld aangekomen is. Volgens gegevens van de Wereldbank zijn er in Afrika 56% minder commerciële banken per 100.000 volwassenen dan het wereldgemiddelde. Dit toont aan dat traditionele financiële infrastructuur niet alleen minder efficiënt is, maar ook minder toegankelijk in de regio.


De acceptatie van Bitcoin in Afrika is al begonnen

Er bestaan al crypto bedrijven die deze problemen proberen aan te pakken. Een voorbeeld van een dergelijke service is Bitpesa. Dit is een in in Kenia gevestigd bedrijf dat haar gebruikers in staat stelt Bitcoins te gebruiken voor internationale betalingen en overmakingen. Hierdoor hebben ze lagere kosten dan traditionele diensten.

Bitpesa was aanvankelijk alleen bedoeld als een exchange platform waarmee Keniaanse burgers geld naar mobiele wallets konden sturen zonder dat daarvoor bankrekeningen nodig waren. Later breidde de dienst zich uit naar andere Afrikaanse landen. Momenteel heeft het ook vertegenwoordigers in onder meer Londen en Luxemburg.

Eind januari 2019 benoemde De World economic forum de CEO van BitPesa, Elizabeth Rossiello, tot één van de twee medevoorzitters van de Global Blockchain Council. Dit laat zien hoe de innovatie wereldwijd werd erkend, dus ook buiten Afrika.


Verwachte uitbreidingen

In het rapport wordt ook Paxful genoemd. Dit is een in Delaware gevestigde peer-to-peer crypto exchange. Een recent rapport toonde aan dat de stijgende Afrikaanse vraag het P2P Bitcoin handelsvolume op Paxful deed stijgen tot een nieuw hoogtepunt.

Marcus Swanepoel, de CEO van Luno, vertelde dat de adoptie van crypto valuta in de regio zal blijven toenemen. Hij legde verder uit:

“Crypto-gebruik in Afrika zal blijven toenemen. Het is slechts een kwestie van tijd totdat digitale valuta’s universeel zullen worden. Gezien hoe gemakkelijk ze crypto hebben geadopteerd, verwacht ik dat landen in Afrika de eersten zijn die de volledige overgang maken van hun traditionele financiële systemen naar crypto. “

Swanepoel beweert dat Luno het eerste dergelijke bedrijf was dat actief was in Afrika. Bovendien heeft het momenteel al kantoren in Lagos, Kaapstad en Johannesburg. Hij onthulde dat die drie kantoren tot dusver in 2020 gemiddeld ongeveer $4,5 miljoen per dag verwerken. Hij lichtte ook enig licht op de plannen van zijn bedrijf om uit te breiden:

“Afrika is een van, zo niet de grootste vroege adopter van crypto valuta. Daarnaast is het een zeer belangrijke markt voor ons, met ongeveer driekwart van ons klantenbestand. We hebben met name in Kenia en Ghana een hoge acceptatiegraad gezien. Maar we zijn altijd op zoek om ons bereik uit te breiden en meer klanten over het hele continent te verwelkomen. Een prioriteit voor ons is altijd onderwijs geweest. Niet alleen het kopen en verkopen van crypto valuta’s. Natuurlijk blijven we dat doen, vooral in de gebieden in Afrika waarvan we weten dat ze zijn verwoest door kapotte financiële systemen. “
 

Bitcoin nieuws

Marathon Digital verhoogt Hashrate-doelstelling voor 2024
Jack Mallers: ‘Bitcoin koers op weg naar $1 miljoen’
Fondsbeheerder: ‘Hoge inflatie gaat Bitcoin naar $200.000 brengen’
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitcoin koers verliest $2.000, wat is er aan de hand?
Crypto analist: ‘Deze 3 altcoins gaan vlammen volgende week’
Stuurt de Amerikaanse centrale bank aan op een gigantische crash voor Bitcoin en aandelen?