argentinië crypto, bitcoin
Bitcoin

Bitcoin koers bereikt All Time High in Argentinië

In de afgelopen week heeft Bitcoin een nieuwe recordhoogte bereikt ten opzichte van de Argentijnse peso (ARS), als gevolg van de voortdurende inflatie in Argentinië. Op 18 april ging de wisselkoers van BTC voorbij de 6,59 miljoen pesos. Na het bereiken van deze piek, daalde de koers naar ongeveer 6 miljoen pesos, wat neerkomt op een daling van 9%. Desondanks blijft de waarde nog steeds meer dan 100% hoger in vergelijking met het begin van het jaar.

BTC/ARS-prijsverloop in 2023
BTC/ARS prijsverloop in 2023 – Bron: Google Finance

De enorme devaluatie van de Argentijnse peso

De opmars van Bitcoin op de Argentijnse markt gaat hand in hand met de aanhoudende devaluatie van de Argentijnse peso. Inwoners van het land proberen van hun peso’s af te komen vanwege deze devaluatie en betalen op de zwarte markt 460 ARS voor 1 dollar. Dit bedrag is ruim het dubbele van de officiële wisselkoers, waarbij 220 ARS wordt betaald voor een dollar.

FMyA, een adviesbureau gevestigd in de Verenigde Staten, heeft opgemerkt dat de reserves van de Argentijnse centrale bank sinds 2019 met de helft zijn afgenomen tot een geschatte 1,3 miljard dollar.

Dit heeft de risico’s op verdere devaluatie van de peso vergroot. Hierdoor is de lokale bevolking genoodzaakt dollars te kopen, die schaarser zijn geworden door de toenemende vraag in het land.

ARS/USD prijsontwikkeling
ARS/USD prijsontwikkeling – Bron: Google Finance

Crypto wordt steeds populairder

Deels vanwege deze situatie worden Bitcoin en andere cryptocurrencies, die onafhankelijk van overheden en centrale banken functioneren, steeds vaker gezien als alternatieven. Uit gegevens blijkt bijvoorbeeld dat het wekelijkse peer-to-peer handelsvolume van Bitcoin in Argentinië in maart een recordhoogte.

Uit een studie uit 2022 kwam eveneens naar voren dat bijna 60% van de Argentijnen vertrouwt op het vermogen van Bitcoin om de waarde van hun spaargeld op lange termijn te beschermen. De populaire Amerikaanse crypto beurs Coinbase beveelt daarom aan om BTC als wettig betaalmiddel in Argentinië te erkennen.

Samenvattend wordt Bitcoin steeds meer gezien als een alternatief voor traditionele valuta in Argentinië, met name vanwege de aanhoudende inflatie en devaluatie van de Argentijnse peso. Terwijl de lokale bevolking naar de dollar grijpt als toevluchtsoord, groeit de interesse in cryptocurrencies zoals Bitcoin.

Bitcoin nieuws

Bitcoin ETF’s zetten succes voort met meer dan $300 miljoen aan instromen
Duitsland voltooit $3 miljard Bitcoin-verkoop: positief nieuws voor BTC koers
Aantal crypto-gebruikers wereldwijd zal binnen twee jaar groeien tot 1 miljard
Meer nieuws

Meest gelezen

ChatGPT voorspelt: Zo hoog kan de XRP koers stijgen als Ripple de rechtszaak wint
Zware Amerikaanse recessie op komst – Wat betekent dit voor de Bitcoin koers?
Waarom de Bitcoin koers de komende maanden hard zal gaan stijgen