Bitcoin prijs crasht
Bitcoin

Bitcoin koers verliest $2.000, wat is er aan de hand?

De Bitcoin koers is vanmiddag vrij plotseling met 2.000 dollar gedaald van 66.500 naar 64.500 dollar. Wat is er aan de hand met de digitale munt? Waarom staat de koers plotseling zo zwaar onder druk?

Gratis Financiële Nieuwsbrief Ontvangen?

Wil jij eenvoudig op de hoogte blijven van alle belangrijke ontwikkelingen in de financiële wereld en meer leren over de economie?

Abonneer je dan gratis op mijn nieuwsbrief De Geldpers.

Ruim 2.000 mensen gingen je voor!

Elke maandag en donderdag krijg jij alles wat je moet weten over de financiële markten rechtstreeks in jouw mailbox.

Waarom is de Bitcoin koers gedaald?

Een deel van het antwoord is dat Bitcoin nu eenmaal een volatiele asset is. Dit soort dalingen (en stijgingen) zijn nog altijd aan de orde van de dag. Maar er heerst op dit moment ook een hoop onzekerheid in de markt en die gaan we nu langslopen.

Uurgrafiek Bitcoin. Bron: Tradingview

Het is je vast niet ontgaan dat de inflatie in de Verenigde Staten op de weg omhoog is. Dat zorgt ervoor dat de Amerikaanse centrale bank mogelijk langer zijn strenge beleid (hoge rentes) moet volhouden om de markt en de economie onder druk te zetten.

Hogere rentes betekenen eenvoudigweg dat het duurder is om kapitaal op te halen, waardoor er minder geld in omloop komt. Het doel daarvan is om de economie af te remmen, zodat de inflatie zakt.

De markt lijkt dat momenteel iets serieuzer te nemen.

Nutsvoorzieningen versus S&P 500. Bron: Michael Gayed Substack

In de bovenstaande grafiek zien we de koersen van nutsbedrijven (primaire levensbehoefte) stijgen ten opzichte van de Amerikaanse S&P 500 aandelenindex. Investeerders springen over het algemeen op nutsbedrijven (onder andere energiebedrijven) als de onzekerheid in de wereld toeneemt.

Waarom? Omdat mensen niet bezuinigen op primaire levensbehoeften als het minder gaat met de economie, terwijl Bitcoin of de iPhones van Apple niet tot die primaire levensbehoeften horen. Althans, niet direct.

Het lijkt erop dat de markt wat risico van tafel wil halen en zich wat verdedigender opstelt. Zodoende kan het zijn dat de bullrun van Bitcoin nog even op de pauzestand blijft en we meer geduld moeten hebben.

Wereldwijde liquiditeit zet Bitcoin onder druk

Dan is er nog de wereldwijde liquiditeit, de hoeveelheid kapitaal die in het financiële systeem beschikbaar is voor investeringen.

Normaal gesproken is de stelregel: hoe meer kapitaal (hoe hoger de wereldwijde liquiditeit), hoe beter dat is voor de koersen van financiële assets als Bitcoin.

Wereldwijde liquiditeit. Bron: capitalwars.substack.com

Op dit moment zien we dat die wereldwijde liquiditeit stagneert, onder andere vanwege het Amerikaanse belastingseizoen dat op 15 april zijn climax bereikte. Amerikanen moesten hun belastingen betalen en halen daardoor geld uit de financiële markten om aan hun verplichtingen te voldoen.

Daarnaast zien we dat ook de Chinese centrale bank en de Europese centrale bank momenteel geen steun zijn voor de wereldwijde liquiditeit.

Persoonlijk verwacht ik dat deze vanaf de tweede helft van 2024 weer aantrekt. Onder andere omdat Westerse centrale banken dan waarschijnlijk beginnen met het verlagen van de rentes (als de inflatie dat toelaat).

Op de korte termijn ziet het er dus al een aantal weken matig/slecht uit voor Bitcoin, maar op de lange termijn lijkt er nog geen sprake van serieuze problemen.

Gratis Financiële Nieuwsbrief Ontvangen?

Wil jij eenvoudig op de hoogte blijven van alle belangrijke ontwikkelingen in de financiële wereld en meer leren over de economie?

Abonneer je dan gratis op mijn nieuwsbrief De Geldpers.

Ruim 2.000 mensen gingen je voor!

Elke maandag en donderdag krijg jij alles wat je moet weten over de financiële markten rechtstreeks in jouw mailbox.

Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans met deze exclusieve aanbieding! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Maak een account bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Meld je nu aan!

Bitcoin nieuws

Meeste crypto analisten zijn het eens, bull markt nog maar net begonnen
Bitcoin stijgt in 2024 5x harder dan S&P 500 en NASDAQ
Voormalig Coinbase directeur pijst Bitcoin en haalt keihard uit naar Federal Reserve
Meer nieuws

Meest gelezen

Analist: Nu XRP kopen vergelijkbaar met vroege investeringen in Apple, Google en Tesla
Altseason op komst? Crypto analisten verwachten vuurwerk
Nederlandse crypto analist: Bitcoin koers kopieert de bullmarkt van 2017