Bitcoin laat significante koolstoefvoetafdruk achter

De koolstofuitstoot die door de Bitcoin (BTC) wordt gegenereerd is vergelijkbaar met die van Kansas City. Dit blijkt uit een onlangs uitgevoerd onderzoek.


Minen van Bitcoin

Volgens één van de onderzoekers, genereert het minen van Bitcoin een enorm energieverbruik. Dit energieverbruik vertaalt zich vervolgens in een significante koolstofvoetafdruk. Deze voetafdruk wordt echter alleen maar groter, dit vanwege het feit dat het steeds moeilijker wordt om een Bitcoin te minen.


Enorm CO2-Uitstoot

De onderzoekers hebben de jaarlijkse CO2-uitstoot geschat tussen de 22 en 22.9 megaton. Hierdoor wordt de Bitcoin geplaatst tussen Jordanië en Sri Lanka ten opzichte van CO2-uitstoot. Wanneer er naast de Bitcoin ook nog eens rekening zou worden gehouden met iedere andere cryptocurrency, zal de CO2-uitstoot verdubbelen, aldus de onderzoekers.


Aandacht besteden aan kosten

Volgens de onderzoekers wordt er nog te weinig aandacht besteedt aan de kosten van cryptocurrency. Alhoewel cryptocurrency met de blockchaintechnologie een gigantische efficiëntiewinst kan behalen, is de CO2-uitstoot de weerzijde.

Een eerste stap is het gebruik maken van hernieuwbare energie bij het minen van Bitcoin. Dat wordt op dit moment nog niet volledig gedaan, wat niet ten goede komt voor de CO2-uitstoot.

 

Bitvavo App – Handel €1000 per dag gratis in juli

Bitvavo exchange

Download de Bitvavo app voor Android en iOS en verhandel tot €1000 aan digitale valuta, per dag, zonder handelskosten te betalen.

knop_account-aanmaken