Bitcoin

Bitcoin-miners kijken naar kernenergie voor duurzame energie

Grote spelers in de Bitcoin mining-industrie hebben hun zinnen gezet op kernenergie naarmate de druk toeneemt om duurzaam te worden.


Op weg naar groene energie

“Kernenergie zou een enorme kans kunnen bieden om grote hoeveelheden schone, koolstofvrije energie te introduceren”, zei GRIID vice-president Harry Sudok op de ‘Bitcoin & Beyond Virtual Summit’ op 10 november. GRIDD is een Amerikaans bedrijf dat goedkope, hernieuwbare energie inkoopt om verticaal geïntegreerde Bitcoin-miningfaciliteiten te bouwen.

Volgens Sudock waren eerdere subsidieprogramma’s en het discours over hernieuwbare energie grotendeels gericht op zonne- en windenergie. De potentiële voordelen van kernenergie werden genegeerd. Hij zei het volgende:

“De groeisnelheid is momenteel grotendeels gericht op zon en wind, dat is de realiteit van de programma’s die de afgelopen 8-10 jaar zijn uitgerold. Wat we graag zouden zien, is een uitbreiding van nucleaire energie.”

Samson Mow, Chief Strategy Officer van Blockstream, was een panellid naast Sudock om de complexiteit van Bitcoin-mining en het energieverbruik te bespreken.

Mow verwees naar de dominante rol die ‘FUD’ meestal heeft in discussies over Bitcoin-mining. Volgens hem kan dat leiden tot misverstanden, niet alleen over Bitcoin-mining, maar ook over energieproductie in het algemeen:

“Deze misverstanden leiden tot dit soort gekke krantenkoppen dat Bitcoin de oceanen gaat opkoken. Het grotere geheel wordt vaak over het hoofd gezien, omdat Bitcoin-mining een klein percentage van het energieverbruik wereldwijd uitmaakt. Het is ongeveer een fractie van een procent.”


Is kernenergie de oplossing?

Mow is ook een voorstander van kernenergie. “Het probleem is dat we achteruit zijn gegaan als een samenleving waarin we kernenergie hebben afgewezen. We zijn gegaan voor andere dingen, zoals wind en zonne-energie. Dit is duurder, moeilijker te genereren en niet altijd functioneel”, zei Mow.

Vorige maand onderzocht het Bitcoin Mining Council (BMC) ongeveer 33% van het huidige wereldwijde Bitcoin-netwerk. BMC schat dat de duurzame elektriciteitsmix van de wereldwijde miningindustrie in Q3 van dit jaar met ongeveer 3% is gegroeid tot 55,9%.

“Bitcoinminers zullen de goedkoopste vorm van elektriciteit kiezen die ze kunnen vinden”, zei Amanda Fabiano op de summit. Fabiano is het hoofd van mining bij Galaxy Digital, een beheerbedrijf voor digitale activa en een van de oprichters van BMC.

Bitcoin nieuws

Iconisch “Buy Bitcoin”-bordje verkocht voor ruim 1 miljoen dollar
Bitcoin koers onderuit door China en Midden-Oosten
Dit is het beste moment om Bitcoin te kopen, volgens 2 on-chain indicatoren
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto analist: ‘Deze 3 altcoins gaan vlammen volgende week’
Bitcoin koers verliest $2.000, wat is er aan de hand?
Crypto analist: VeChain koers gaat met 1400 procent stijgen