Bitcoin

Bitcoin mining blijft het elektriciteitsnet van Kazachstan onder druk zetten.

De hash rate van het Bitcoin netwerk in Kazachstan is met 43% gestegen en prijsstijgingen hebben voor extra druk gezorgd.


Bitcoin mining veroorzaakt problemen in Kazachstan

Toen China in mei Bitcoin mining verbood verlieten veel miners het land. Deze miners verhuisden vooral naar Amerika en Kazachstan. Dat is goed voor de economie voor die landen, maar er zitten ook nadelen aan.

De miners die in Kazachstan zijn aangekomen hebben het elektriciteitsnet van het land zo overbelast dat de regering van het land een maximum aan het verbruik heeft opgelegd aan de miners. Zo blijkt uit een verhaal in de Financial Times.

Van het begin van het jaar tot augustus is Kazachstan van 6% van de hash-snelheid op het Bitcoin-netwerk naar 18% gestegen. Zo blijkt uit de gegevens van de Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index (CBECI). Dit maakt het het land de op een na grootste ter wereld. De Verenigde Staten is de grootste met 35% van de totale hash-rate.


Bitcoin mining verplaatst zich

Didar Bekbau, mede oprichter van Xive, zei in een livestream dat de regering al een tijdje lang miners afsluit van het elektriciteitsnet vanwege tekorten. Dit betekent dat een groot aantal miners hun spullen weer inpakken en hun onderneming ergens anders willen opstarten.

Dit is het risico om goedkope energieprijzen na te jagen, zelfs in een land dat eerder de crypto mining gemeenschap verwelkomde.

Dat de energie goedkoop is in Kazachstan is blijkt wel. Volgens gegevens van de GlobalPetrolPrices bedroegen de energieprijzen van het land in maart gemiddeld $0,04 per kilowattuur (kWh). Dat is de helft van wat elektriciteit destijds op het Chinese vasteland kostte, $0,08. Bovendien is het een derde van wat het in de Verenigde Staten kostte, namelijk 12 cent.

Bitcoin nieuws

Waarom de cryptomarkt vandaag daalt

Waarom de cryptomarkt vandaag daalt

Ontdek waarom de cryptomarkt vandaag een dip ervaart. Leer over de oorzaken, waaronder geopolitieke spanningen, economische onrust en belastingverhogingen in de VS.

Iconisch “Buy Bitcoin”-bordje verkocht voor ruim 1 miljoen dollar
Bitcoin koers onderuit door China en Midden-Oosten
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitcoin koers verliest $2.000, wat is er aan de hand?
Crypto analist: ‘Deze 3 altcoins gaan vlammen volgende week’
Crypto analist: VeChain koers gaat met 1400 procent stijgen