Bitcoin Energy Consumption
Bitcoin

Bitcoin mining, is het echt zo slecht voor het milieu?

Bitcoin-mining ligt vaak onder vuur, vooral vanuit kringen buiten de cryptocurrencygemeenschap. Critici wijzen op de aanzienlijke hoeveelheid rekenkracht en bijbehorend elektriciteitsverbruik die nodig zijn voor het delven van Bitcoin, wat volgens hen een aanzienlijke milieubelasting met zich meebrengt. Een recent onderzoek van de US Energy Information Administration (EIA) heeft licht geworpen op het energieverbruik van Bitcoin-miners in de Verenigde Staten.

De bevindingen van de EIA benadrukken dat het energieverbruik van deze miners inderdaad substantieel is, waarbij zij verantwoordelijk zijn voor 0,6% tot 2,3% van de totale nationale elektriciteitsconsumptie. Dit staat gelijk aan het elektriciteitsverbruik van ongeveer 3 tot 6 miljoen Amerikaanse huishoudens.

Groei van Bitcoin-mining in de VS

De afgelopen jaren is het aantal Bitcoin-miners in Amerika sterk toegenomen . Een significante impuls voor deze groei vond plaats in 2021, toen de Chinese overheid strenge maatregelen tegen cryptocurrency-mining invoerde. Als gevolg hiervan verlieten veel miners China om hun activiteiten voort te zetten in andere landen, waaronder de Verenigde Staten.

Bovendien onderscheidt Amerika zich door als een van de weinige landen ter wereld beursgenoteerde Bitcoin-miningbedrijven te huisvesten, wat de migratie van miners naar de VS verder heeft aangemoedigd.

Hoe slecht is Bitcoin mining nou echt?

Critici uiten hun bezorgdheid over de milieueffecten, de belasting van het elektriciteitsnet en de invloed op energieprijzen die voortvloeien uit Bitcoin-miningactiviteiten. Volgens het rapport van de US Energy Information Administration (EIA) consumeert Bitcoin-mining in de VS weliswaar aanzienlijke hoeveelheden energie, maar wordt deze energie relatief milieuvriendelijker ingezet dan bij veel andere industriële processen het geval is. Er wordt benadrukt dat een aanzienlijk deel van de Bitcoin-miners duurzame energiebronnen gebruikt, waardoor zij indirect bijdragen aan de groei van de markt voor hernieuwbare energie.

Het rapport werpt licht op de werkelijke impact van Bitcoin-mining en suggereert dat de mediakritiek soms overdreven kan zijn. Hoewel het miningnetwerk 2% van de totale energievraag voor zijn rekening neemt, wordt benadrukt dat het relatief duurzaam opereert. Niettemin onderstreept het de noodzaak voor de blockchainindustrie om door te gaan met het verduurzamen van hun activiteiten en nog efficiënter energie te gebruiken.

Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans met deze exclusieve aanbieding! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Maak een account bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Meld je nu aan!

Bitcoin nieuws

Crypto-handelsvolume voor het eerst in 7 maanden gedaald
Supermarkt ‘Emart24’ lanceert Bitcoin-lunchbox
Glassnode-oprichters: Bitcoin koers van $85.200 voor de zomer
Meer nieuws

Meest gelezen

Ripple (XRP) koers plotseling in de lift: Wat speelt er?
Crypto analist: Dit is hoe Ripple (XRP) naar 1000 dollar kan stijgen
Beslissend moment: Cruciale uren aangebroken voor Bitcoin