Bitcoin

Bitcoin prijs zal stijgen wanneer de winstgevende miners overblijven

De Bitcoin halving komt steeds dichterbij en dat brengt ons bij de vraag: Gaan miners de halvering overleven of heeft het coronavirus roet in het eten gegooid?


Gevolgen van de Crash

Ongeveer 4 weken begon de angst in de wereldwijde aandelenmarkten. Beleggers realiseerden zich dat het coronavirus niet alleen van ernst was in China, maar een wereldwijde pandemie zou worden. Deze pandemie zou de economieën over de hele wereld permanent kunnen schaden.

Crypto markten waren niet opgewassen tegen het virus en de chaos leidde ertoe dat de S&P 500 en Dow Jones enkele van de grootste verliezen sinds de wereldwijde financiële crisis van 2008 boekten. Ook voor Bitcoin was het één van de zwartste dagen in zijn geschiedenis. Op 13 maart daalde de prijs namelijk met meer dan 50%.

Tot op het heden blijven de volatiliteit en angst binnen financiële markten bestaan. De toekomstige prognose voor aandelenmarkten is nog steeds somber. Echter verwachten sommige beleggers inmiddels in dat het ergste voorbij is.

Zoals gebruikelijk in de crypto sector, wanneer een catastrofale gebeurtenis plaatsvindt, proberen analisten, handelaren en crypto-Twitteraars een duidelijker beeld samen te stellen van ‘wat er is gebeurd’.

Wat zeker is, is dat er enorm veel Bitcoins werden geliquideerd. Dit gebeurde vooral in enorme mate op exchanges waar margehandel plaatsvind. Hierdoor stortte de koers razendsnel ineen.


Wat voor invloed hebben miners?

Alleen al bij exchange BitMEX werd $1,6 miljard aan’ leveraged long-posities’ geliquideerd. Investeerders verloren massaal hun posities en ook complete hedgefunds gingen kapot.

Het verhaal dat de crash het gevolg was van de correlatie tussen Bitcoin en aandelenmarkten, samen met liquidaties op leveraged posities op crypto-derivatenbeurzen lijkt door de meerderheid van de beleggers te zijn geaccepteerd. Echter is er toenemende bezorgdheid dat de daling van Bitcoin naar $3.750 mogelijk ook een negatieve impact heeft op miners.

Hierbij is het de vraag of de lage prijzen ervoor zorgen dat miners massaal hun mining apparatuur uitzetten. Ook is het de vraag of het komende halving evenement miners zal stimuleren of ontmoedigen. De Bitcoin prijzen liggen namelijk ver onder de verwachte prijs die voorspeld werd voor april 2020.

Joe Nemelka is een data-analist bij de blockchain analyseprovider, CryptoQuant. Hem werd gevraagd of de miners bij hebben gedragen aan de enorme marktcrash. Hij antwoordde het volgende:

Aangezien miners belangrijke spelers zijn in het ecosysteem is het vanzelfsprekend dat de prijs heftig reageert wanneer ze meer tokens verkopen. Aan de andere kant zou het ook de prijs kunnen opdrijven als de laatste niet-winstgevende miners vertrekken en er alleen nog winstgevende miners overblijven. Hierdoor neemt de verkoopdruk drastisch af.

Conclusie

Een belangrijke vraag die nu blijft staan is hoe crypto miners zich gaan gedragen als de halving plaats heeft gevonden. Dit zal grotendeels liggen aan de prijs van de grootste cryptomunt. Wanneer dit hoog genoeg ligt zal er flink doorgemined worden. Als de prijs onder het breakeven punt ligt kunnen we een grote crash in de hashrate verwachten.

Op dit moment zien we een sterk herstel en dat is een teken van sterkte. De Bitcoin halving komt steeds dichterbij en dat kan de prijs flink opdrijven. Wel raden we iedereen aan voorzichtig te zijn in deze onzekere tijden.

 

Bitcoin nieuws

Bitcoin koers zakt naar $63.000 door teleurstellend inflatierapport uit de VS
Waarom de cryptomarkt vandaag daalt

Waarom de cryptomarkt vandaag daalt

Ontdek waarom de cryptomarkt vandaag een dip ervaart. Leer over de oorzaken, waaronder geopolitieke spanningen, economische onrust en belastingverhogingen in de VS.

Iconisch “Buy Bitcoin”-bordje verkocht voor ruim 1 miljoen dollar
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitcoin koers verliest $2.000, wat is er aan de hand?
Crypto analist: ‘Deze 3 altcoins gaan vlammen volgende week’
Stuurt de Amerikaanse centrale bank aan op een gigantische crash voor Bitcoin en aandelen?