Bitcoin

Bitcoin prijsvolatiliteit verwacht bij 10% aanpassing van mining difficulty

De mining difficulty van Bitcoin zal binnen 3 dagen met 10% worden aangepast. Dit betekent dat de operationele kosten voor miners kunnen stijgen.


Hoge druk op miners

Volgens de gegevens van BTC.com gaat de mining difficulty met minimaal 10% stijgen in de komende 3 dagen. Dat betekent dat de kosten voor het minen van Bitcoin in korte tijd aanzienlijk zullen stijgen.

Dit is belangrijk omdat hogere operationele kosten miners onder druk zouden kunnen zetten om meer BTC te verkopen. Zo kunnen ze eventueel de stijging van de kosten compenseren.

Het Bitcoin netwerk is verdeeld in drie groepen: gebruikers, ontwikkelaars en miners. Gebruikers bedienen nodes om informatie te verspreiden, miners gebruiken rekenkracht om gegevens te verwerken en ontwikkelaars behouden de welvaart van het protocol.

Elke vier jaar wordt een halving van de blokbeloning geactiveerd op het Bitcoin netwerk. Hierdoor wordt de hoeveelheid BTC die kan worden gemined, met de helft verminderd. De meest recente halving vond plaats op 11 mei 2020. Hieraan voorafgaand genereerden miners 1800 BTC per dag. Na halving is dat cijfer gedaald tot 900 BTC per dag.

Wanneer een halving plaatsvindt, verdubbelen de kosten van miners. Aangezien ze slechts de helft van de BTC kunnen minen, dalen hun inkomsten met de helft, bij wijze van spreken


Probeer vandaag nog crypto te verhandelen en mis nooit een kans om winst te maken! – Ga naar Stormgain.


Gaat de hash rate dan dalen?

Nu de blokbeloning wordt verlaagd en de mining difficulty is verhoogd, zullen veel kleine en overbelaste miners moeite hebben om zich aan te passen aan de stijging van de operationele kosten. Hierdoor neemt een relatief groot deel van de miners ‘pauze’.

Aangezien er minder miners operationeel zijn, wordt de mining difficulty automatisch aangepast. Dit gebeurde ook in eind april toen het aantal actieve miners direct na de halving begon te dalen.

De mining difficulty zal in 3 dagen met 10,19% toenemen. Bron: BTC.com

De aanpassing van de mining difficulty, die ongeveer 40 dagen geleden plaatsvond, zorgde ervoor dat de hash rate van het Bitcoin blockchain netwerk steeg. Dat maakte minen van BTC goedkoper dan voorheen.

Nu de mining difficulty met meer dan 10% toeneemt, kan ook het risico toenemen dat miners meer Bitcoins verkopen in vergelijking met wat ze minen. Als dat gebeurt, zal op korte termijn een grote verkoopdruk op Bitcoin worden uitgeoefend.

Gegevens van ByteTree laten zien dat miners de afgelopen week ongeveer 7.356 BTC hebben gemined en 5.984 BTC hebben uitgegeven. Miners hebben dus 1.372 BTC gehouden, wat resulteert in een positieve netto-inventaris.

Miners hebben de afgelopen zeven dagen meer BTC bespaard – Bron: ByteTree

Maar, wanneer deze aanpassing plaatsvindt, zullen miners minder Bitcoin genereren. Dit betekent dat de netto-voorraad van BTC opnieuw negatief zou kunnen worden, zoals het geval was in mei.


Investeerders verwachten toenemende verkoopdruk

Op 11 juni daalde de Bitcoin prijs in slechts enkele uren met 9%. Ook zag de Amerikaanse aandelenmarkt de sterkste correctie sinds begin maart .

Als de mining difficulty stijgt en de prijs van Bitcoin daalt, zullen miners meer Bitcoins verkopen om hun operationele kosten te dekken. Zo zou de markt een scherpere correctie kunnen ondergaan die duurt tot de volgende aanpassing van de mining difficulty.

 

Bitcoin nieuws

Crisis op de cryptomarkt: Dit is waarom de crypto-koersen zijn gedaald
Bitcoin koers keldert: Cruciale steun doorbroken
Cruciale avond aangebroken voor de Bitcoin koers
Meer nieuws

Meest gelezen

Cathie Wood: 6 Ethereum is genoeg om miljonair te worden
Macro-guru: Ethereum en Solana gaan richting de ‘bananen-zone’
Waarom is de cryptomarkt zo hard onderuit gegaan?