Nieuws, Trending

Bitcoin-stelende malware is gericht op Fortnite Gamers

Malwayrebytes heeft onderzoek gedaan naar nieuwe malware. Hierbij is ontdekt dat oplichters malware gebruiken die specifiek gericht is op het stelen van Bitcoin (BTC)-portemonnee-adressen van Fortnite Gamers. Dit blijkt uit een online verschenen bericht vanuit de organisatie. Fortnite is momenteel één van de meest populaire videogames wereldwijd met meer dan 125 miljoen actieve maandelijkse spelers.

Gratis V-Bucks

Het online ecosysteem van Fortnite is onderzocht door de cyberbeveiligingsbedrijf Malwarebytes. Het bedrijf heeft hier ontdekt dat oplichters schadelijke malware laten downloaden door ze ‘gratis’ V-Bucks aan te bieden. Dit is de valuta binnen de game. Hiernaast zijn nep cheats, wallhacks en aimbots ook populair bij de oplichters. Wanneer de slachtoffers de malware binnenhaalt kan de oplichter de BTC-adressen vervolgens stelen.

Ruim 1200 downloads

Misleidende links van oplichters worden gepromoot via kanalen als YouTube en Instagram. In deze promotiekanalen worden slachtoffers omgeleid naar downloads die de malware-code bezitten. En met succes, zo zijn er verschillende malware-geïnfecteerde bestanden die per stuk ruim 1.200 keer zijn gedownload.

Waarschuwing

Hiernaast heeft Malwarebytes gewaaarschuwd dat het bijbehorende leesmij-bestand bij iedere download reclame maakt voor het kopen van meer Fortnite-cheats. Wanneer je vervolgens op deze reclame klikt kun je nog meer cheats kopen voor een bedrag van $80 (€69) aan BTC. Uit het onderzoek bleek dat andere soorten verdacht verpakte code een proces gebruiken dat bekend staat als ‘Stealer.exe’ en onrechtmatig verkregen gegevens naar ‘/gate.php’ in plaats van de gebruikelijke ‘index.php’.