Bithumb Exchange
Exchange

Bithumb moet uitvalschade aan investeerders gaan betalen

In Zuid-Korea heeft een rechter definitief besloten dat Bithumb een schadevergoeding moet betalen aan investeerders, omdat hun service voor anderhalf uur onderbroken was op 12 november 2017. Volgens een lokale nieuwsbron is de schadevergoeding gelijk aan $202.400, of 251,4 miljoen in de regionale valuta genaamd Won.

Schadevergoeding per gebruiker varieert enorm

In eerste instantie oordeelde een district in Zuid-Korea juist tegen de investeerders. Later werd dit besluit echter weer teruggedraaid.

De schadevergoeding die betaald moet worden varieert enorm over de 132 betrokken investeerders. Waar Bithumb slechts $6 moet terugbetalen aan één investeerder, moeten ze wel $6.400 terugbetalen aan een andere investeerder. In de einduitspraak van de rechtbank stond het volgende:

De last of de kosten van technologische storingen moeten worden gedragen door de serviceprovider, niet [de] servicegebruikers die commissie betalen voor de service.

Bithumb wordt nauwlettend in gaten gehouden

Bithumb is één van de grootste, wellicht de grootste, crypto-exchange in het land. Er was tijdelijk een storing op hun platform nadat het gemiddelde aantal orders per uur ineens verdubbelde en hierdoor de transactiestromen vastliepen. In de tijd dat het platform niet goed werkte zou volgens de investeerders grote verliezen geleden zijn. Munten zoals Bitcoin Cash en Ethereum Classic zouden namelijk aanzienlijk in waarde gedaald zijn.

Toch wordt de crypto-exchange nauwlettend door de lokale autoriteiten in de gaten gehouden. Er is een onderzoek naar de exchange gestart naar de voormalige voorzitter van de exchange en de plotselinge dood van één van de grootste aandeelhouders van de exchange.

Het onderzoek is een naar verluidt speciaal belastingonderzoek dat wordt uitgevoerd door de Nationale Belastingdienst (NTS) van het land. De lokale autoriteiten onderzoeken mogelijkheden voor belastingontduiking en vielen onder andere op 10 januari van dit jaar het hoofdkantoor van Bithumb binnen.

De lokale autoriteiten treden hard op tegen de crypto-scene in het land. In november 2022 begon het land met onderzoeken naar cryptocurrency-exchanges voor het noteren van native tokens. Toen kwam ook het FTX-schandaal tussendoor, waarna het land extra scherp is gaan opletten. Het is nog niet bekend wat het resultaat van het onderzoek naar Bithumb gaat zijn.

Exchange nieuws

Mede-oprichter van QuadrigaCX wordt geconfronteerd met kritisch onderzoek naar contant geld en goudbezit
Cryptomarkt onder druk na besluit voortzetting rechtszaak Coinbase
FTX in strijd tegen waardering ‘Sam Coins’ in faillissementszaak
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto handelaar voorspelt: Shiba Inu koers kan met 3600% stijgen
Alarmbellen rinkelen: Signalen waarschuwen voor grote XRP koersval
Cathie Wood: Bitcoin koers hard op weg naar $1,5 miljoen