bitmex
Regulatie

BitMEX mede-oprichter geconfronteerd met groepsvordering in de VS

In de Verenigde Staten heeft een federale rechter besloten dat Ben Delo, mede-oprichter van de crypto-exchange BitMEX, geconfronteerd zal worden met een class action-rechtszaak aangespannen door gebruikers van de exchange. Deze rechtszaak volgt op beschuldigingen van prijsmanipulatie waarbij Delo een centrale rol zou hebben gespeeld.

Sleutelfiguur voor vermeende manipulatieactiviteiten

Delo, die de Britse nationaliteit bezit, had in mei verzocht om de zaak te seponeren op grond dat Amerikaanse rechtbanken geen rechtsbevoegdheid over hem zouden hebben. Echter, rechter Andrew Carter van het New York District Court wees dit verzoek af in een bevel ondertekend op 3 april en gepubliceerd op 8 april.

Volgens rechter Carter hebben de eisers overtuigend aangevoerd dat Delo opzettelijk de voordelen van de jurisdictie van de Verenigde Staten heeft gebruikt. Het bevel benadrukt dat Delo een sleutelfiguur was in de vermeende manipulatieactiviteiten en verantwoordelijk was voor het ontwerp van een liquidatiesysteem waardoor BitMEX kon profiteren van deze manipulaties.

Handelsdesk met volledige toegang tot klantaccounts

In april 2020 diende een groep BitMEX-gebruikers een rechtszaak in tegen BitMEX en de mede-oprichters Delo, Arthur Hayes, en Samuel Reed. Zij beweerden dat het trio een handelsdesk beheerde die volledige toegang had tot klantaccounts van BitMEX, waardoor ze konden anticiperen op en profiteren van marktbewegingen die gebruikers zouden liquideren.

De aanklacht stelt dat BitMEX bleef handelen tegen de belangen van zijn klanten, ondanks beweringen dat de handelsdesk een neutrale rol speelde in de markt. Delo zou persoonlijk hebben gehandeld op het platform, gebruikmakend van voordelen die niet aan klanten werden onthuld.

Verzoek tot seponering is afgewezen

Verder wees rechter Carter een verzoek tot seponering van de zaak tegen BitMEX en haar moederbedrijf HDR Global Trading af, benadrukkend dat er voldoende bewijs was dat de handelsdesk vanuit het Manhattan-kantoor van BitMEX opereerde.

In juni 2022 werd Delo veroordeeld tot een voorwaardelijke straf van 30 maanden na een schuldbekentenis in februari voor het niet naleven van antiwitwasprogramma-eisen bij BitMEX, in strijd met de Bank Secrecy Act. Hayes en Reed, die samen met Delo schuld bekenden, ontvingen respectievelijk voorwaardelijke straffen van twee jaar met zes maanden huisarrest en 18 maanden.

Regulatie nieuws

Crypto koersen stijgen na besluit Fed om rentetarieven ongewijzigd te laten
Uitleveringspapieren voor Binance-directeur afgerond door Nigeriaans Interpol
Jury vindt Terraform Labs en oprichter schuldig aan fraude: mogelijke miljardenclaim door de SEC
Meer nieuws

Meest gelezen

Cathie Wood: 6 Ethereum is genoeg om miljonair te worden
Macro-guru: Ethereum en Solana gaan richting de ‘bananen-zone’
Bitcoin koers valt onder de $60.000 – wat is er aan de hand?