Blockchain,, Trending

Blockchain in supermarkten, wat doet het nu precies?

Verschillende supermarkten wereldwijd zijn de blockchain-technologie aan het implementeren. Één van deze supermarkten is Carrefour, voornamelijk bekend in Frankrijk. Zij hebben de voordelen hiervan op een rijtje gezet.


Producten verkopen sneller

Volgens een manager van één van de Carrefour winkels, verkopen producten die worden gevolgd door de blockchain sneller. Er worden op dit moment zo’n 20 producten bijgehouden, zoals vlees, melk en diverse fruitsoorten. De verkoop hiervan zijn gestimuleerd sinds dat ze aan de blockchain zijn gekoppeld. Volgens de manager is er een positieve impact op de blockchain-kip versus de niet-blockchain-kip.


Halo-effect

Hiernaast bouwt de supermarkt een soort halo-effect op door gebruik te maken van de technologie. Dit komt vanwege het vertrouwen dat consumenten krijgen door het zien van dit soort innovaties. Als de consumenten de supermarkt kan vertrouwen op bijvoorbeeld hun kip, dan zijn deze eerder geneigd om ze ook met andere producten, zoals peren, te vertrouwen.


Hoe werkt het?

Doordat er gebruik wordt gemaakt van de blockchain, krijgen klanten een QR-code te zien bij producten die erop zijn aangesloten. Door deze QR-code vervolgens te scannen, kunnen zij extra informatie achterhalen. Dit is bijvoorbeeld informatie over wanneer een product is geoogst, waar het is geoogst, hoelang het duurde voordat het in de winkel lag, etc. Ook kunnen klanten zien of de producten zijn bewerkt met pesticiden, genetisch gemodificeerde organismen of antibiotica. Hier kunnen zij vervolgens hun keuze op baseren.