Nieuws

Blockchain krijgt rechtsverklaring in LuxemburgLuxemburg heeft een wetsvoorstel aangenomen die een wettelijk kader biedt voor effecten die zijn uitgegeven via blockchains.


Een zeer ruime meerderheid

Het wetsvoorstel heeft een zeer ruime meerderheid gekregen in de kamer van afgevaardigden in het land. Zo hebben 58 van de in totaal 60 leden de nieuwe wet ondersteund en hebben er slechts 2 tegen gestemd.


Rechtszekerheid

De nieuwe wet is bedoeld om meer rechtszekerheid te bieden aan financiële marktdeelnemers die blockchain-effecten uitgeven. Hiernaast zouden het aantal tussenpersonen bij de overdracht van deze effecten moeten verminderen. Dit is bevorderend voor het gehele proces.Eerdere aangenomen wet was verouderd

De kamer van afgevaardigden in Luxemburg heeft in 2013 al een wet aangenomen dat blockchain-effecten mogelijk maakte. Echter was deze al vrij snel verouderd doordat de technologie flinke stappen heeft gemaakt sinds die periode. Dit was dan ook één van de redenen voor het nieuwe wetsvoorstel.


Dezelfde status als traditionele effecten

Als deze wet daadwerkelijk in werking is getreden, krijgen de blockchain-effecten dezelfde status als traditionele-effecten. Alhoewel de totstandkoming van beide effecten totaal verschilt, blijkt dit juridisch gezien het meest voor de hand liggend.