Nieuws, Trending

Blockchain voor verzending via boot wordt getest in Europa’s grootste haven

In de haven van Rotterdam, de grootste en één van de belangrijkste haven van Europa, is er een samenwerking aangegaan tussen de ABN AMRO en de IT-dochter van Samsung. Samen zullen zij een blockchain die specifiek gericht is voor verzending via de boot testen

Richting Azië

De proef  zal zich richten op het verzenden van containers van een niet nader genoemde fabriek in Azië naar de haven van Rotterdam. De eerste test wordt uitgevoerd in januari 2019, door de ABN AMRO en de IT-dochter van Samsung. Later zullen ze dit netwerk openen voor andere bedrijven. De resultaten van de test zullen in februari bekend worden gemaakt.

BlockLab

De infrastructuur achter het project wordt ontwikkeld door BlockLab. Dit is een Nederlands bedrijf dat is opgericht door het havenbedrijf van Rotterdam. Ook 2 andere gedecentraliseerde platforms gaan hieraan meehelpen, namelijk Samsung’s Nexledger uit 2017 en Corda, een open-source blockchain-platform dat werd gelanceerd door R3. R3 is een bedrijf dat zich richt op software voor bedrijven.

Infrastructuur moet beter worden

Volgens Paul Smits, de CFO van het Havenbedrijf Rotterdam, zijn bij de logistiek in de scheepvaart van China naar Rotterdam met de huidige infrastructuur op zijn minst 28 partijen betrokken. Dit project zal moeten gaan helpen bij het verminderen van de tijd die wordt besteed aan zendingen en bij het vereenvoudigen van financiële transacties. Hierdoor wordt het aantal partijen tevens verminderd. “Het transport, de monitoring en de financiering van vracht en diensten moeten net zo eenvoudig zijn als het online bestellen van een boek”, aldus Smits in de persmededeling van de haven.

Geschiedenis schrijven

Volgens de president van Samsung SDS EU / CIS, Sanghun Lee, is deze proef de eerste in de geschiedenis waarin verschillende blockchain-platforms samenwerken: “Wat bijzonder is aan het project is dat we, voor de eerste keer in de vrij korte geschiedenis van deze technologie, verschillende blockchains samen kunnen gebruiken. Dit gebeurt via een overkoepelende notaris die volledig gescheiden blockchains verbindt in Korea en in Nederland.”