Nieuws

Blockchain zou een oplossing kunnen zijn voor de Ierse kwestie van de grenshandel na de Brexit

Volgens de Britse minister van Financiën ‘Philip Hammond’ kan het probleem rondom de handel over de Ierse grens nadat Groot-Brittanië uit de Europese Unie (EU) is gestapt worden opgelost door de blockchain-technologie te gebruiken. 

Blockchain meest voor de hand liggend

Volgens Hammond is de technologie achter de blockchain de meest voor de hand liggende technologie om dit probleem op te lossen. Groot-Brittanië en Ierland hebben tijdens een vergadering over de toekomst besloten om de grens tussen Republiek Ierland en Noord-Ierland open te laten. De partijen moeten echter nog aan het plan werken om dit te realiseren. De technologie achter blockchain zou hier goed aan kunnen meehelpen.

Geen grenscontroles

Groot-Brittannië wou nadat het de EU verlaat geen grenscontroles willen uitvoeren tussen Noord-Ierland, wat een deel is van het land en de Republiek Ierland. Zij zullen namelijk in de EU blijven. Londen heeft aangeboden om een uitgebreide vrijhandelsovereenkomst te ondertekenen met het continentale blok. In ruil hiervoor wil Londen regels willen opstellen voor de identificatie van de landen van oorsprong van producten om de naleving te garanderen.

Blockchain de hulpmiddel

Blockchain zou een hulpmiddel kunnen zijn voor het oplossen van de Ierse grensproblematiek. Dit doordat de technologie ervoor zorgt dat productenbewegingen transparant en zonder wijzigingen kunnen worden vastgelegd.