Brazilië Vlag Bitcoin BTC
Stablecoin

Braziliaanse CBDC krijgt officiële naam en logo

De officiële merknaam voor de digitale valuta van de Braziliaanse centrale bank (CBDC), die voorheen vaak eenvoudigweg de ‘digitale Real’ werd genoemd, is nu onthuld als de “Drex”.

Nieuwe merk ‘Drex’

Op 7 augustus gaf de Centrale Bank van Brazilië een persverklaring uit waarin het nieuwe merk voor hun CBDC werd bekendgemaakt en toegelicht. Het merk “Drex”, dat door de centrale bank is ontwikkeld, is een afkorting:

D’ en ‘r’ verwijzen naar Real Digital; de ‘e’ staat voor elektronisch en de ‘x’ brengt het idee van moderniteit en verbinding over, het gebruik van gedistribueerde grootboektechnologie (DLT).

Naast de merknaam onthulde de centrale bank ook de visuele identiteit van Drex. Op het logo van de CBDC worden 2 pijlen, eveneens in de vorm van een hoofdletter D, gebruikt om de evolutie te symboliseren van de nationale fiat-valuta, de “real”, naar de digitale variant. De overgang van blauwe naar lichtgroene kleuren in het logo staat voor de boodschap “transactie voltooid”.

Drex_CBDC

Drex-fondsen kunnen bevroren worden

In juli ontdekte naar verluidt Pedro Magalhães, een blockchain-ontwikkelaar en oprichter van het technisch adviesbureau Iora Labs, bepaalde functies in de Drex-code waarmee een centrale autoriteit fondsen kan bevriezen of saldi kan aanpassen. Eerder vorig jaar legde Fabio Araujo, een econoom bij de Braziliaanse centrale bank, uit dat de CBDC het potentieel heeft om bankruns in het land te voorkomen.

Afgelopen week onthulde de Centrale Bank van Rusland ook de visuele identiteit van haar CBDC, de digitale roebel. Het logo, een internationaal symbool voor de roebel binnen een cirkel, wordt aangeboden in vier basiskleurencombinaties: rood en wit, of zwart en wit.

Stablecoin nieuws

Dreigt Tether zijn koppositie in de stablecoin-markt te verliezen aan USDC?
Tether Holdings boekt recordnettowinst en verhoogt vermogen aanzienlijk
USDC van Circle overtreft Tether’s USD in aantal transacties
Meer nieuws

Meest gelezen

JPMorgan slaat alarm: Grote zorgen over toekomst cryptomarkt
Waarom is de cryptomarkt zo hard onderuit gegaan?
Experts bezorgd na verlies van Ripple in rechtszaak tegen SEC