Regulatie

Brengt de ECB zichzelf in gevaar met afwachten digitale Euro?

Volgens de directeur van het grote crypto-bedrijf ConsenSys, zal de Europese Centrale Bank (ECB) zichzelf in gevaar brengen als ze beslissen om te lang te wachten met een digitale Euro.


Huidige financiële systeem verreweg van perfect

Dit maakte de huidige directeur van het crypto-bedrijf ConsenSys bekend nadat het bedrijf deelnam aan de Europese Blockchain-conventie. ConsenSys is van plan om de rol van de particuliere sector bij het vormgeven van een digitale valuta van de Centrale Bank (CBDC) te bespreken. Tijdens de conventie sprak het bedrijf over diverse voordelen die CBDC’s meebrengen.

Monica Singer, hoofd bij ConsenSys Zuid-Afrika, is van mening dat het huidige financiële systeem dat wereldwijd gebruikt wordt verreweg van perfect is. Volgens Singer is het grootste nadeel van het huidige systeem de vele tussenpersonen. Door het grote aantal tussenpersonen wordt de prijs van vrijwel ieder aangeboden product of dienst aanzienlijk verhoogd, van productie tot levering. Een CBDC zou het volgens Singer mogelijk maken voor in dit geval Centrale Banken om hun fouten te herstellen.


Zoveel meer keuzes dan alleen Euro in toekomst

Volgens Singer kunnen CBDC’s de wereld helpen om meer kostenefficiënte manieren te gebruiken om het traditionele bankieren van banken te verbeteren. Als de Centrale Banken er echter voor kiezen om deze relatief nieuwe technologie volledig voorbij te laten gaan, dan kunnen partijen die dit wel doen, zoals Facebook met het Libra-project, de banken en fiat-valuta’s uiteindelijk zelfs overbodig maken. Hierover meldt Singer het volgende:

“Als de Europese Centrale Bank wacht met deze technologie tot 2028 of wellicht zelfs later, dan is er tegen die tijd geen Centrale Bank meer. Want wie gaat de Euro in zijn huidige vorm gebruiken? Er zullen in de nabije toekomst zoveel meer keuzes zijn.”

Monica Singer

Eerder is echter al bekend geworden dat dit jaar nog besloten wordt of er geëxperimenteerd zal gaan worden met een digitale versie van de Euro. Mocht dit gebeuren, dan is de huidige verwachting dat een digitale Euro nog ongeveer 4 jaar verwijdert is. Andere landen zoals China experimenteren al een tijdje erg actief in dit gebied. Verwacht wordt dan ook dat zij op korte termijn met een eigen CBDC zullen komen, waarmee zij wereldwijd een primeur zullen doorbreken.