Fraude
Regulatie

Britse NHS waarschuwt wetgevers voor verslavingsrisico’s van cryptohandel onder jongeren

Amanda Pritchard, CEO van de National Health Service (NHS) van het Verenigd Koninkrijk, heeft Britse wetgevers opgeroepen om maatregelen te nemen om te voorkomen dat jongeren verslaafd raken aan cryptohandel.

Tijdens een toespraak op de ConfedExpo van NHS-managers in Manchester op 12 juni, benadrukte Pritchard dat de NHS eerder dit jaar haar vijftiende gespecialiseerde kliniek voor gokverslaving heeft geopend als reactie op een ‘reële en groeiende sociale behoefte’.

Kritische vragen over methoden om mensen verslaafd te houden

Pritchard stelde tijdens haar toespraak kritische vragen over de toenemende geavanceerdheid van methoden om mensen verslaafd te houden en de groeiende mogelijkheden voor jongeren om verslaafd te raken aan gokken, waaronder op niet-gereguleerde cryptomarkten. Ze benadrukte dat de samenleving moet bepalen of het acceptabel is om simpelweg de gevolgen van verslaving op te vangen in plaats van de oorzaken aan te pakken.

“De verslavende aard van cryptohandel dwingt mensen om hun eigen geld te investeren in iets zonder vaste waarde, terwijl de NHS de gevolgen moet opvangen,” aldus Pritchard, volgens een rapport van The Times. Ze waarschuwde dat dit groeiende probleem een grotere druk op de gezondheidszorg kan veroorzaken.

Pritchard riep op tot een debat over de rol van de NHS en het aanpakken van problemen bij de bron: “Zullen we problemen bij de bron aanpakken, of accepteren we dat de NHS een duur vangnet wordt?”

Crypto reguleren als alle andere financiële diensten

In juni vorig jaar keurde koning Charles wetten goed om cryptovaluta onder dezelfde regels te reguleren als andere financiële diensten. Echter, in juli 2023 verwierp het Britse ministerie van Financiën een voorstel van wetgevers om cryptohandel op dezelfde manier te reguleren als gokken, en beschouwde het in plaats daarvan als een financiële dienst.

Economische Zaken Minister Bim Afolami kondigde in april aan dat er meer wetgeving op komst is die ervoor zal zorgen dat het exploiteren van een beurs, het in bewaring nemen van activa van klanten en andere zaken onder toezicht komen te staan.

Hoog risico met hoop op grote winsten

Veel crypto-gebruikers worden aangetrokken door tokens met een hoog risico in de hoop op grote winsten. De populariteit van memecoins, ondanks hun gebrek aan ondersteunende waarde, is opnieuw toegenomen. Gedecentraliseerde crypto-uitwisselingen bieden gebruikers de mogelijkheid om weddenschappen met hoge hefboomwerking te plaatsen op de prijsrichting van tokens, wat vaak resulteert in grote verliezen als weddenschappen verkeerd uitpakken. De altijd actieve crypto-ruimte heeft ook een stijging gezien in crypto-gokplatforms.

Eén zo’n platform, Polymarket, heeft een waarde van bijna $29 miljoen bereikt, volgens DefiLlama. Het platform biedt weddenschappen op uiteenlopende evenementen, waaronder sport- en verkiezingsresultaten, maar ook nicheweddenschappen zoals de vraag of Elon Musk Apple-apparaten bij zijn bedrijven zal verbieden.

Op 11 juni verbood Australië het gebruik van cryptovaluta en creditcards voor online gokplatforms, waarmee de regels gelijk werden gesteld aan die voor offline gokplatforms.

Regulatie nieuws

Terraform Labs gaat vier bedrijven verkopen om schulden af te betalen
Toezichthouder van Cyprus roept accountants op om terrorismefinanciering aan te pakken
Advocaten: De SEC gaat absoluut achter ‘Celebrity coins’ aan
Meer nieuws

Meest gelezen

ChatGPT voorspelt: Zo hoog kan de XRP koers stijgen als Ripple de rechtszaak wint
Zware Amerikaanse recessie op komst – Wat betekent dit voor de Bitcoin koers?
Waarom de Bitcoin koers de komende maanden hard zal gaan stijgen