Cardano

Cardano in 2023: De Daling van DeFi en de Onzekere Toekomst van ADA

In 2023 kende het Cardano (ADA) netwerk een indrukwekkende groei binnen de Decentralized Finance (DeFi) sector. Ondanks dat het netwerk de ene na de andere record verbrak, lijkt de groei nu gestagneerd te zijn. Nog maar een maand geleden overschreed Cardano een significante mijlpaal, maar recentelijk is het gebruik significant afgenomen. Welke implicaties heeft deze daling voor het netwerk en de waarde van Cardano?

In Figuur 1 wordt de opmerkelijke groei van het gebruik van DeFi op het Cardano-netwerk geïllustreerd. In 2023 werd er een ongekende hoeveelheid van circa 200 miljoen ADA vastgelegd, een term die ook wel bekend staat als de Total Locked Value (TVL). Binnen een tijdsbestek van slechts acht maanden doorbrak het netwerk verschillende mijlpalen, culminerend in een TVL van boven de 600 miljoen in augustus.

Deze sterke toename werd voornamelijk gestimuleerd door de introductie van stablecoins op het platform. Deze munten zijn cruciaal in de DeFi-ruimte omdat ze de risico’s van liquiditeitsparen op gedecentraliseerde beurzen aanzienlijk verminderen; ze waarborgen stabiliteit door een constant blijvende waarde van de tegenpartij munt.

TVL op het Cardano netwerk
TVL op het Cardano netwerk – DeFiLlama

Effect op de ADA koers?

De mate van DeFi-gebruik is een cruciale indicator voor de adoptiegraad van een netwerk. Een stijgende lijn in het gebruik wijst doorgaans op een groeiende vraag naar de betreffende onderliggende munt, in dit geval ADA, wat potentieel positieve effecten heeft op de prijs op de lange termijn.

Echter, de recente afname van de Total Locked Value (TVL) zou kunnen wijzen op een afnemende gebruiksintensiteit van het Cardano netwerk, een trend die het bearish sentiment op de markt voedt. Gezien de huidige ADA koers van $0,25 – een daling van bijna 92% van zijn all-time high van $3,09 – bevindt het zich op een significant ondersteuningsniveau.

De uitdaging die voor ons ligt, is het bepalen of er nog ruimte is voor verdere depreciatie, vooral in het licht van de al substantiële daling die ADA heeft ondergaan. Het blijft een open vraag of de munt nog verder in waarde kan dalen.

Veel cardano houders in verlies

Door de huidige lage ADA-koers bevinden veel Cardano-houders zich in een aanzienlijk verliesgevende positie. Recent onderzoek toont aan dat bijna 96% van de houders nu met verlies staat. Hiermee heeft het netwerk een jaarlijks dieptepunt in waarde bereikt.

Conclusie

In 2023 maakte het Cardano-netwerk een sterke groei door, mede dankzij de opmars in DeFi en de integratie van stablecoins, wat leidde tot een aanzienlijke toename in de Total Locked Value (TVL). Echter, recentelijk is er een duidelijke afname in het gebruik en TVL waargenomen, wat een bearish sentiment in de markt voedt.

De ADA-koers is drastisch gedaald naar een kritiek ondersteuningspunt, wat resulteert in grote verliezen voor een meerderheid van de Cardano-houders. Gezien deze situatie blijft de cruciale vraag: hoe zal ADA zich in de nabije toekomst gedragen? Het antwoord hierop hangt af van verschillende marktfactoren en economische indicatoren die nauwlettend moeten worden gevolgd.

Gratis 10 euro aan Crypto

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Cardano of een andere crypto kopen? Dan hebben we geweldig nieuws voor je! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Als je je aanmeldt bij Bitvavo via de onderstaande knop, ontvang je niet alleen 10 euro gratis, maar betaal je ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.

Cardano nieuws

Cardano Investeert Miljoenen in Diverse Innovatieve Projecten
Deze analist verwacht een sombere koers voor Cardano in restant 2023
Welke crypto kun je beter kopen? Cardano vs Dogecoin
Meer nieuws

Meest gelezen

XRP-gemeenschap reageert massaal op tweet van Elon Musk
Zoveel geld zou je nu hebben als je in januari 2018 voor 1000 euro aan Ripple (XRP) had gekocht
XRP-advocaat gaat ‘grote aankondiging’ doen