Blockchain,

Catalonië komt met gedecentraliseerd ID-systeem

De regering van Catalonië heeft het IdentiCAT-systeem aangekondigd. Dit is een gedecentraliseerd identiteitssysteem dat niet door de overheid beheerd. Hierdoor kunnen zij niet zomaar bij de gegevens van de burgers.


Cataloniërs

Burgers die van het nieuwe identiteitssysteem gebruik willen maken, kunnen zelf bepalen welke gegevens zij met de overheid willen delen. Zowel inwoners van Catalonië als voor Catalanen die in het buitenland zitten kunnen gebruik gaan maken van dit systeem.


Eind dit jaar

Volgens de regering van Catalonië wordt er op deze manier het concept van digitaal burgerschap in samenwerking met de blockchain-technologie ontwikkeld. Zij beweren dan ook dat zij het eerste land willen worden dat een gedecentraliseerde digitale identiteit implementeert. Naar verluidt is het systeem tegen het eind van dit jaar klaar om gebruikt te worden.

Het systeem zal niet worden gebruikt om burgers mee te identificeren. Het zal worden gebruikt om een meer privé-manier aan te bieden waarmee toegang kan worden gekregen tot de digitale diensten van de overheid, om de economie te helpen verbeteren en om burgers te machtigen.