Nieuws, Regulatie, Trending

Centrale bank van Rusland overweegt eigen cryptocurrency

De centrale bank van Rusland overweegt om een eigen digitale valuta uit te geven, de ‘Central Bank Digital Currency’, ofwel CBDC. Dit werd onlangs onthuld op de studentenconferentie in Skolkovo.


Bestuderen van mogelijkheid

Volgens het hoofd van de centrale bank hebben al meerdere (Russische) banken de mogelijkheid van een eigen digitale valuta bestudeerd. En alhoewel deze uiteraard niet direct kan worden gelanceerd, blijft dit voor de centrale bank een interessante mogelijkheid, één die normaliter niet wordt uitgevoerd door traditionele banken.


Stabiel functioneren van het systeem

Een van de vereisten van dit project is duurzame en veilige technologieën die een stabiel en storingsvrij systeem kunnen garanderen. Volgens de bank moeten de technologieën in de volwassenheidsfase zitten en is de gedistribueerde grootboektechnologie hier zeker geen uitzondering van.


Overschakeling van contant naar digitaal

Het is echter nog de vraag in hoeverre de samenleving bereid is om over te schakkelen van contant geld naar nieuwe, digitale vormen. Wereldwijd gezien zijn de mensen hier nog niet helemaal klaar voor; contant geld heeft in veel landen nog steeds de voorkeur over digitaal geld.

Gedeeltelijk komt dit omdat digitaal geld vaak in verband wordt gebracht met illegale activiteiten. Ook zijn privacy en anonimiteit enorm belangrijke aspecten die goed moeten worden uitgewerkt.