Exchange Nieuws

CEO Kraken overweegt om bedrijf op beurs te noteren

De CEO van de populaire Amerikaanse cryptocurrency exchange Kraken is naar verluidt aan het overwegen om een beursgang te maken. Dit nadat Coinbase eerder al naar de beurs gegaan is.


Openbaar debuut mogelijk in tweede helft van 2022

Eerder zou overwogen worden om in 2022 een openbaar debuut te maken via een directe notering, maar sinds Coinbase gemengde resultaten geboekt heeft, wordt nu toch getwijfeld. Kraken kijkt hiermee heel erg naar Coinbase en de manier waarop het de openbare markt betreedt heeft. Waar Coinbase kort na het openbare debuut op circa $68 miljard gewaardeerd werd, ligt dat nu op ongeveer $47 miljard, een daling van bijna 32%.

Met de meer traditionele beursintroducties (ook wel IPO’s genoemd), garanderen investeringsbanken normaliter de uitgifte van aandelen, wat een bijdrage levert aan het consolideren van de waarde ervan. Deze institutionele steun mist echter bij veel crypto bedrijven, wat de aandelenkoers van zo’n bedrijf veel volatieler maakt. Tevens worden bestaande aandeelhouders doorgaans verboden om hun aandelen te verkopen bij hun debuut, wat ervoor zorgt dat er uiteindelijk minder aandelen in de verkoop gaan. Dit verlicht op zijn beurt dan weer de verkoopdruk en houdt de prijs op peil.

Volgens de CEO van Kraken zijn deze factoren enorm van belang bij een directe notering. De CEO hoopt met het bedrijf een publiek debuut te maken in de tweede helft van 2022. Hierover meldt hij het volgende:

Hopelijk zullen we dan meer analistendekking hebben en er is gewoon meer een trackrecord van groei voor de industrie die mensen hebben het gevoel dat ze erop kunnen vertrouwen.

CEO Kraken

Proces directe notering meer trouw aan crypto’s

De cryptocurrency-community vinden de overweging van een meer typise IPO in plaats van een directe notering wellicht ironisch. Dit komt omdat traditionele financiële instellingen doorgaans gezien worden als een gruwel voor liefhebbers van cryptocurrencies. Deze doelgroep is namelijk voorstander van de gedecentraliseerde kenmerken van crypto. Door naar de beurs te gaan, wordt de directe betrokkenheid van Wall Street-bankiers vereist. Alhoewel de meningen hierover verdeeld zijn, is er een bezorgdheid over het verstoren van gedecentraliseerde financiering (DeFi) door deze bankiers. De CEO van Coinbase heeft eerder laten weten dat het proces voor directe notering ‘meer trouw is aan de kenmerken van crypto’, wat er uiteindelijk voor heeft gezorgd dat zij voor die optie gekozen hebben.

Het lijkt echter vrijwel onvermijdelijk dat er meer traditionele financiën in de gedecentraliseerde wereld van crypto’s geïntegreerd zullen worden. De relatief nieuwe technologie wordt steeds meer geadopteerd door ondernemers. Hiermee wordt een trend voortgezet van een mogelijke vernieuwing in de huidige (wereldwijde) financiële systemen.

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten