Ethereum logo, Ether
Ethereum

CFTC: ‘Ethereum is een digitale grondstof’

Er is in de Verenigde Staten zo langzamerhand een oorlog gaande tussen de Commodity Futures Trading Commission (CFTC) en de Securities and Exchange Commission (SEC). Beiden proberen de macht te spelen binnen de crypto-industrie. In een nieuwe verklaring merkt de CFTC nu Ethereum aan als (digitale) grondstof.

Wat is de CFTC?

De CFTC is een onafhankelijk agentschap van de Amerikaanse federale overheid dat verantwoordelijk is voor het reguleren van de futures- en optiesmarkten in de Verenigde Staten.

CFTC-voorzitter Rostin Behnam kreeg tijdens de hoorzitting bij de Senaat (zie tweet) de vraag waarom zijn agentschap volgens hem de macht over Ethereum zou moeten hebben, boven de SEC.

“Wij hadden Ethereum futures niet toegelaten op CFTC-beursplatformen als wij niet sterk het gevoel hadden dat het kwalificeert als een (digitale) grondstof”, aldus Behnam.

De CFTC is opgericht in 1974 en is belast met het beschermen van marktgebruikers en het publiek tegen frauduleuze praktijken, manipulatie en misbruik in verband met futures- en optiescontracten.

Dit omvat de handel in grondstoffen zoals landbouwproducten, energie, metalen en financiële instrumenten zoals aandelenindex, rentetarieven, valuta’s en nu dus ook sommige cryptocurrency’s.

Wisselende opinie

De uitspraken van Behnam zijn opvallend te noemen, omdat hij in november van het afgelopen jaar nog zei dat alleen Bitcoin gezien kan worden als een grondstof. Ongeveer één maand daarvoor suggereerde hij weer dat Ethereum ook wel als grondstof zou kunnen kwalificeren.

Zijn meest recente uitspraken voor het Amerikaanse Senaat staan lijnrecht tegenover die van SEC-voorzitter Gary Gensler. Die claimde op 23 februari in New York Magazine namelijk dat “allesbehalve Bitcoin een effect is.”

Een effect is een financieel instrument dat partijen niet zomaar op de markt mogen brengen. Die moet je vaak registreren of je moet in ieder geval aan allerlei regels voldoen. In het geval van de meeste crypto-projecten is er niet aan die regels voldaan, wat in theorie voor problemen kan zorgen.

Ethereum nieuws

Ethereum ETF’s succesvol gelanceerd met $1,08 miljard handelsvolume
Ethereum ervaart grootste inflatieperiode afgelopen kwartaal
Crypto analist: Ethereum koers gaat dalen ten opzichte van Bitcoin
Meer nieuws

Meest gelezen

Update Ripple vs SEC rechtszaak 22 juli
XRP koers valt plotseling omlaag terwijl Bitcoin en Ethereum koersen stabiliseren
Peter Brandt geeft grote waarschuwing over Bitcoin koers