Hooded Hacker
Hack

Chainalysis analyseert hoe oplichters zich aanpassen tijdens de bearmarkt

Ondanks een daling van circa 46% in scaminkomsten als gevolg van de cryptowinter, weten sommige oplichters zich aan te passen en te gedijen in deze bearmarkt.

Niet alle scams gedragen op zelfde manier

Tijdens een webinar gericht op misdaden die consumenten treffen in de cryptowereld, heeft Eric Jardine, onderzoeksleider op het gebied van cybercriminaliteit bij blockchain-analysebedrijf Chainalysis, uitgelegd hoe oplichters hun strategieën aanpassen aan veranderende marktsituaties.

Jardine merkte op dat niet alle vormen van cryptozwendel zich op dezelfde manier gedroegen, ondanks de algemene daling van de totale inkomsten uit cryptozwendel in 2022. Jardine zei namelijk het volgende:

Eén van de nieuwe innovaties in het rapport van dit jaar was het onderverdelen van scams in typen. En daar ontdekten we dat niet alle scams zich op dezelfde manier gedroegen in de context van de bearmarkt.

Oplichters kunnen tactieken veranderen

Na de ineenstorting van Terra in 2022, waardoor veel crypto-investeerders sceptisch werden over investeren, hebben oplichters zich gericht op andere strategieën zoals het aanwakkeren van hebzucht met gratis weggeefzwendel en het bespelen van de emoties van mensen via romantische zwendel. Jardine zei het volgende:

Het is hier suggestief dat er een aanpassing is van de kant van de oplichters en dat de marktomstandigheden investeringszwendel waarschijnlijk niet winstgevend maken; ze kunnen hun tactiek vervangen door andere zwendelpraktijken die op een ander emotioneel gevoel spelen.

Jardine presenteerde gegevens die suggereren dat oplichters niet simpelweg “hetzelfde script steeds opnieuw spelen” en dat ze hun tactieken kunnen veranderen afhankelijk van de marktsituatie. Volgens deze gegevens neemt romantiek- en weggeefzwendel toe zodra investeringszwendel niet langer effectief is.

Naast deze vormen van zwendel, benadrukte de cybercriminaliteitsprofessional dat marketingzwendel op meerdere niveaus ook een groot deel uitmaakte van de $5,9 miljard die in 2022 aan zwendel verloren ging. Jardine toonde aan dat de hyperverse zwendel bijna $1,3 miljard vertegenwoordigde, wat ongeveer 22% was van de totale zwendelinkomsten dat jaar.

Hack nieuws

Meerdere DeFi-apps getroffen door domeinregisteraanval
Dough Finance verliest $1,8 miljoen aan digitale activa na flash loan-aanval
De website van Compound Finance is mogelijk gekaapt
Meer nieuws

Meest gelezen

ChatGPT voorspelt: Zo hoog kan de XRP koers stijgen als Ripple de rechtszaak wint
Waarom de Bitcoin koers de komende maanden hard zal gaan stijgen
Zware Amerikaanse recessie op komst – Wat betekent dit voor de Bitcoin koers?