Regulatie

Chase Bank gaat 95% kosten terugbetalen nadat het crypto-kopers teveel in rekening bracht

Chase Bank, een grote Amerikaanse bank dat onderdeel is van JPMorgan, heeft toegezegd dat zij het grootste gedeelte van de $2.5 miljoen dat aan vergoedingen ontvangen is om cryptocurrencies aan te schaffen terug te betalen. Klanten werden kregen naar verluidt veel te hoge kosten voor dergelijke transacties. Naar verluidt betaald de bank 95% van de vergoedingen terug.


Schikking rechtszaak

Chase Bank is een dochteronderneming van JP Morgan Chase. Zij hebben er uiteindelijk in een rechtszaak definitief mee ingestemd om de sinds 2018 hogere kosten voor crypto-aankopen grotendeels terug te betalen.

De hoofdaanklagers, Brady Tucker, Ryan Hilton en Stanton Smith hebben tevens ingestemd met de schikking. Hiermee is de rechtszaak meteen tot een goed einde gekomen.

De eisers eisten dat de bank circa 95% van de ontvangen vergoedingen zouden terugbetalen, omdat deze kosten onrechtmatig in rekening zouden zijn gebracht. Alhoewel de Chase Bank hier in eerste instantie niet mee akkoord ging, zijn ze nu toch over. Dit om de verdere kosten, een rechtszaak die lang zou kunnen duren en om verdere ongemakken te voorkomen. Tevens is de bank hierdoor ook volledig vrij van verdere claims die hierdoor kunnen worden geclaimd.


Ongeveer $2.4 miljoen terugbetalen

De hoge kosten kwamen voor het eerst boven water toen één van de hoofdaanklagers, Brady Tucker, meer dan $160 moest betalen aan vergoedingen en rente omdat hij cryptocurrencies had aangeschaft bij de cryptocurrency exchange Coinbase met zijn Chase Bank creditcard.

Nadat een klein onderzoek was gestart, bleek dat de bank iets meer dan $2.5 miljoen had ontvangen aan vergoedingen voor dergelijke aankopen. Hier zal de bank nu ongeveer $2.4 miljoen van terugbetalen. Dit zal gebeuren aan de hand van creditcardtransacties, waardoor het ook mogelijk wordt om klanten van de bank in verhouding terug te betalen. Klanten die dus meer crypto’s hebben aangeschaft, en hierdoor meer (onterecht) hebben betaald, ontvangen nu dan ook meer terug.