chatgpt
Blockchain

ChatGPT-update bedreigt voortbestaan van meerdere AI-startups

Enkele AI-gerichte start-ups staan voor de cruciale vraag die Steve Jobs ooit stelde: “Ben je een bedrijf of slechts een functie?”

Afgelopen dinsdag onthulde OpenAI een update voor een exclusieve kring van betalende ChatGPT Plus-abonnees. Deze nieuwe functie stelt gebruikers in staat om PDF’s, documenten en andere bestandstypen te uploaden naar de chatbot en er interactief vragen over te stellen.

Generatieve AI maakt snel vooruitgang en AI-gestuurde PDF-lezers worden steeds belangrijker in het verwerken van complexe documenten zoals juridische dossiers en contracten. Deze tools kunnen de efficiëntie drastisch verhogen door significante tijd te besparen bij het organiseren, lezen en doorzoeken van grote hoeveelheden informatie. Het concept van een dialoog aangaan met je documenten trekt veel gebruikers aan.

Hoewel OpenAI de lancering van deze update nog niet officieel heeft bevestigd, hebben gelekte screenshots ervan voor onrust gezorgd op het internet. Er rijzen zorgen dat bedrijven die hun diensten baseren op generatieve AI voor documentbeheer mogelijk risico lopen.

AI-onderzoeker Alex Ker uitte zijn bezorgdheid op Twitter: “Veel start-ups lopen nu gevaar”, tweette hij met een afbeelding die de nieuwe update van OpenAI laat zien. “We zien een trend van producten die misschien meer waarde hebben als features binnen een groter platform dan als onafhankelijke ondernemingen.”

Het ‘Sherlocked’-effect

Deze ontwikkeling doet denken aan gedenkwaardige stappen van Apple, zoals hun poging om Dropbox over te nemen nadat ze het eerder hadden afgedaan als slechts een productfunctie in plaats van een volwaardig bedrijf, een fenomeen dat werd aangeduid als “Sherlocked” naar een vergelijkbaar incident waarbij ze populaire zoekinnovaties van een onafhankelijke ontwikkelaar integreerden in hun besturingssysteem.

“De mogelijkheid om tools te gebruiken zonder van platform te hoeven wisselen, is een enorme doorbraak,” merkte Rowan Cheung, oprichter van Rundown AI, op. “Het gevoel dat alles op één plek beschikbaar is, brengt ons een stap dichter bij de langverwachte alles-in-één AI-assistent.”

Turbulente groei van AI PDF-lezers

Sinds de introductie van GPT-4 in maart hebben abonnees van ChatGPT Plus toegang gekregen tot een groeiende verzameling plugins. Diverse GPT-4 plugins zijn ontworpen om gebruikers in staat te stellen te communiceren met PDF-documenten, waaronder AI PDF, AskYourPDF, ScholarAI en Webpilot.

Buiten het ChatGPT Plus-platform heeft zich een opkomende branche van AI PDF-lezers ontwikkeld die gebruikmaken van de ChatGPT API, zoals HiPDF, SmallPDF en ChatPDF.

Niet iedereen staat echter klaar om zich over te geven aan OpenAI’s AI-reus. Concurrent Anthropic, een AI-ontwikkelaar, voegde aanvankelijk een document-uploadfunctie toe aan vroege versies van Claude AI. In oktober maakte het in Austin gevestigde bedrijf Humata, gespecialiseerd in AI PDF-ontwikkeling, bekend dat ze 3,5 miljoen dollar hadden opgehaald in een financieringsronde onder leiding van Gradient Ventures, een dochteronderneming van techgigant Google.

“Humata’s langetermijnvisie is om tools te ontwikkelen die mensen slimmer en productiever maken”, vertelde CEO Cyrus Khajvandi van Humata AI. “De toekomst van werk zal dit decennium ingrijpend veranderen, doordat AI alledaagse taken automatiseert en mensen in staat stelt creatiever te zijn.”

Blockchain nieuws

Grote upgrade voor ShibaSwap: Verhuisd naar Shibarium-blockchain
Deutsche Bank werkt samen met centrale bank van Singapore aan tokenisatieproject
De Rwandese centrale bank gaat door met hun ambitieuze CBDC-retailproject
Meer nieuws

Meest gelezen

Bekende Nederlandse crypto analist verkoopt al zijn Bitcoin – Dit is waarom
Kan de Ripple (XRP) koers 50 dollar worden?
Nieuwe CPI-cijfers vandaag om 14.30: Dit staat de Bitcoin koers te wachten