Regulatie Nieuws

Regulatie Nieuws

China gaat verder in te grijpen in crypto ‘hype’

De People’s Bank of China (PBoC), de centrale bank van het land, gaf afgelopen zaterdag een verklaring rondom cryptocurrency. China’s centrale bank zal ‘hoge druk blijven uitoefenen op de hype van de handel in virtuele valuta’.


Chinese restricties

Een dag nadat beleidsmakers de prioriteiten van de bank voor de tweede helft van het jaar hebben vastgesteld komt de verklaring. De PBoC feliciteerde zichzelf eerder dit jaar met het “streng aanpakken van illegale activiteiten van virtuele valuta”. Ze zeiden dat het toezicht zal blijven houden op financiële platforms en crypto “handelshype” zal blijven aanpakken.

De Chinese overheid heeft de handel in crypto’s in het land beperkt sinds 2017. De Chinese financiële instellingen verbood toentertijd om met crypto’s te handelen. Hierdoor konden cryptocurrency exchanges niet meer actief zijn in het land. Op 17 mei van dit jaar bevestigden drie grote betalingsassociaties in China opnieuw dat ze zich aan die regulering hielden. Ze stelden dat speculatieve handel ‘ernstig inbreuk maakt op de veiligheid van de eigendommen van mensen en de normale economische en financiële orde verstoort’.

China verdubbelde vervolgens zijn inspanningen door vijf dagen later beperkingen op crypto mining in te voeren. China deed dit om “financiële risico’s te voorkomen en te beheersen.” De restricties op Bitcoin mining bleven de hele maand juni door het land scheuren. In september 2019 waren Chinese miners goed voor maar liefst 76% van alle miners. Nadat de beperkingen van kracht werden, daalde ook de hash rate van Bitcoin met 76%. Deze daalde van 198 EH/s naar 89 EH/s, omdat Chinese miners naar het buitenland verhuisden.

Weg met het oude, in met het nieuwe

Terwijl ze hard optreedt tegen crypto, werkt de PBoC druk aan haar eigen digitale munt van de centrale bank. Volgens een voortgangsrapport van de centrale bank uit juli 2021 is haar digitale yuan gebruikt in 70,75 miljoen transacties, waarbij tegen eind juni een totale waarde van 34,5 miljard yuan ($ 5 miljard) was bereikt.

De digitale yuan is geen cryptocurrency maar het digitale equivalent van China’s fysieke munteenheid renminbi. Het wordt bewaard in een mobiele portemonnee. Digitale yuan-tokens hebben unieke identifiers, net als bankbiljetten – behalve natuurlijk dat de overheid de digitale versie gemakkelijk kan traceren en kan zien in wiens portemonnee die zit. Dat is handig wanneer de regering “illegale activiteiten” wil aanpakken.


Altijd op de hoogte blijven van het laatste crypto nieuws? Download de Newsbit App.

appstore
playstore

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten