Bitcoin

China beveelt Bitcoin-miners in Yunnan om eind juni te stoppen

Er werd lange tijd gedacht dat China alleen zou optreden tegen speculatieve cryptohandel en de mining sector met rust zou laten. De sector is immers erg verdienstelijk geweest voor zowel de miners als de lokale overheden die er belasting over innen.


China’s optreden tegen crypto

China’s doel van koolstofneutraliteit hebben echter tot bezorgdheid bij de regering geleid. Crypto is een gevoelig onderwerp geworden, doordat het volledig buiten de controle van de overheid ligt. Dat brengt het gevaar met zich mee.

Inmiddels is duidelijk geworden dat de meeste miningactiviteiten in China al zijn stopgezet. Het begon de provincie Binnen-Mongolië en verspreidde zich naar Xinjiang en de provincie Yunnan. Blijkbaar heeft iemand in Guandong de regering getipt, hij beweerde namelijk dat hij niet genoeg elektriciteit van de provincie kreeg. De overheid onderzocht het en vond de boosdoener: cryptomining.

Hier was veel verwarring over. Nadat sommige sites het verhaal naar buiten brachten, werd het daarna door anderen ontkend. Zelfs de pers was in de war. Vandaag bevestigde een woordvoerder van de Yunnan Energy-afdeling echter aan een aantal legitieme sites dat de plaatselijke overheid van Yannan wil dat alle cryptominers eind juni vertrekken. (Een aantal miners bevestigden dit ook in een WeChat-cryptogroep.)

Een ruwe vertaling van het persbericht: “Tegen eind juni moeten alle Bitcoin-miningactiviteiten onder de loep worden genomen en worden opgeruimd. Elke operatie die zonder toestemming elektriciteit gebruikt, moet worden stopgezet.”


Daling van de hashrate

Veel chinese miners zijn al gestopt. Dit heeft mogelijk bijgedragen aan een daling van de hashrate op de Bitcoin-blockchain die werd opgemerkt.

Sichuan is echter grotendeels met rust gelaten. Het is de enige provincie waarvan de regering daadwerkelijk een ontmoeting heeft gepland met miners om de situatie te bespreken voordat ze de stekker eruit trekken. Tot dusver is er geen plan aangekondigd om mining te verbieden. Dit is waarschijnlijk te wijten aan de buitensporige waterkracht die tijdens de zomer wordt geproduceerd. De lokale overheid int een forse belasting wanneer de miners deze stroom ontladen.

Achteraf gezien was het huidige verbod, dat vorige maand inging, geen verrassing. Het was wel verrassend hoe snel alles werd afgesloten. Gewoonlijk geeft de centrale overheid haar “orders” en lokale overheden peilen vervolgens de voor- en nadelen en voeren het bevel vervolgens alleen uit als er een lokaal voordeel is. Deze keer gehoorzaamden de lokale overheden echter onmiddellijk.

In China bevinden grote miningfabrieken in Xinjiang en Sichuan en kleinere in Yunnan. Het harde optreden leek vooral gericht te zijn op de grote.

De kleinere hebben misschien meer succes. Ze kunnen hun machines opnieuw opstarten wanneer mining een kleinere zorg wordt voor de overheid. Het hebben van een dergelijke flexibiliteit is misschien wel de belangrijkste succesfactor voor miners die in de toekomst in China willen opereren.


Minder China FUD

Ondanks het harde optreden lijkt de nationale cryptomarkt steeds minder last te hebben van het nieuws. Nu er daadwerkelijk een hardhandig optreden plaatsvindt en de hashrate van Bitcoin het zwaar heeft, heeft de markt het grotendeels van zich af geschud.

Dat komt doordat iedereen vat krijgt op de Chinese FUD, ook al lijkt het land zelf langzaam crypto te verbieden.

Bitcoin nieuws

Bitcoin onder druk: Zakt de koers naar $57.000?
Nog twee dagen tot de Bitcoin halving, wat gaat er gebeuren?
Glassnode: ‘Grote financiële instellingen en slim geld bepalen de Bitcoin koers’
Meer nieuws

Meest gelezen

Dit is waarom de Bitcoin koers zakt
Crypto-analist Ali Martinez voorspelt Enorme Bitcoin liquidatie
Wat veroorzaakt de crash van de Bitcoin koers?