Regulatie Nieuws

China deelt miljoenen aan digitale yuan’s uit om adoptie te stimuleren

De Chinese centrale bank deelde voor miljoenen euro’s aan digitale yuan’s uit om de adoptie van de Central Bank Digital Currency (CBDC) te stimuleren. Volgens een rapportage van 6 februari van de Global Times, een Engelse outlet van een Chinese krant, zijn er tijdens Chinees nieuwjaar bijna 200 “activiteiten” georganiseerd voor de digitale munt.

Consumptie promoten

De activiteiten rondom de CBDC vonden plaats om de consumptie daarmee te promoten. Meerdere steden gaven ongeveer 24,59 miljoen euro aan digitale yuan’s weg. In totaal gaven de steden 180 miljoen yuan weg. Een voorbeeld van deze activiteiten is de lokale overheid van Shenzhen, die voor 14,7 miljoen dollar (100 miljoen yuan) aan CBDC’s uitdeelde voor het subsidiëren van de catering-industrie in de stad.

Ook de stad Hangzhou gaf iedere inwoner 12 dollar (80 yuan) aan CBDC op 16 januari, waarmee het in totaal 590.000 dollar weggaf, wat gelijkstaat aan 4 miljoen yuan. Sommige van de initiatieven bewezen zich als enorm populair onder de inwoners. Mensen zaten duidelijk te wachten op het geld van Hangzhou, want binnen 9 seconden was al het geld al opgehaald en weg.

Grote ambities voor digitale yuan

Op 1 februari stelden twee partijmedewerkers van de stad Suzhou een behoorlijk ambitieuze doelstelling. Zij willen voor het einde van 2023 namelijk voor 300 miljard dollar aan transacties verwerkt hebben in de digitale yuan. Die doelstelling is ambitieus, omdat het totaal aan transacties in oktober 2022 nog slechts op 14 miljard dollar stond, terwijl de CBDC al twee jaar op de markt is.

Einde december van het afgelopen jaar introduceert de overheid de mogelijkheid om “rode pakketten” te versturen. Dit zijn pakketten waar Chinezen geld instoppen om deze vervolgens met nieuwjaar aan familie en vrienden te geven. Zo blijven de Chinezen dus bezig, maar zit er tot nog toe weinig vaart achter de adoptie van de digitale yuan.

Dat zet ons ook aan het denken over de digitale dollar en euro, die er mogelijk ook allebei aankomen. Als het een dwingende Chinese overheid al niet lukt om een CBDC op de markt te drukken, dan moet het voor de Westerse overheden al helemaal een hoofdpijnproject worden.

Regulatie nieuws

Deep-dive: De instorting van banken en de gevolgen voor crypto
Deep Dive: Was er fraude in het spel bij het faillissement van Celsius?
Sam Bankman-Fried stelt herzien borgtochtpakket ‘tegen volgende week’ voor
Meer nieuws

Meest gelezen

Reddit-gebruiker organiseert bankrun op 1 april
Bitcoin koers van 1,5 miljoen dollar in aantocht?
XRP leeft op naar hoogste punt in vijf maanden