Regulatie

China’s cryptocurrency gaat om controle

Alhoewel de People’s Bank of China (PBOC) nog geen wettelijke digitale valuta heeft gelanceerd, lijkt de lancering hiervan niet lang meer te duren. Momenteel wordt de digitale yuan getest en wordt er nog aanvullend onderzoek naar gedaan.


Aankondiging op Singles Day

Eerder ging het gerucht rond dat de PBOC de nieuwe digitale valuta zou kunnen onthullen op Singles Day, een gigantisch winkelfestival in onder andere China. Dat dit evenement gigantisch is blijkt weer uit de omzet die e-commerce website Alibaba wist binnen te halen. Zo wist het bedrijf gedurende deze dag een omzet van meer dan $38 miljard (circa €34 miljard) te genereren.

De aankondiging van de digitale yuan werd echter niet gedaan. Hierdoor wordt het erg lastig te voorspellen waar en wanneer de Chinese bank de onthulling gaat laten plaatsvinden.

Het zou kunnen dat de onthulling op het Chinees nieuwjaar wordt gedaan, die op 25 januari 2020 valt. Deze datum is echter niet door de bank bevestigd en is hiermee een wilde gok. Yi Gang, de gouveneur van de PBOC heeft laten weten dat er geen officieel tijdschema is voor de introductie van de digitale yuan.


Veel obstakels

De PBOC heeft veel obstakels te overwinnen, zoals privacykwesties, het monetaire beleid en anti-witwasbepalingen. Ook zijn er nog enige zorgen vanuit de Amerikaanse Federal Reserve (FED) over cybersecurity en hoe de digitale valuta de relatie tussen retailbanken en consumenten zou kunnen beïnvloeden. Zo zou het mogelijk moeten kunnen zijn voor retailbanken om het spaargeld van hun klanten bij de bank te houden, maar er toch investeringen met het geld worden gedaan.

Ondanks deze obstakels heeft de PBOC het afgelopen jaar toch diverse experts in cryptografie aangenomen voor zijn digitale valuta onderzoekscentrum. Dit lijkt nu zijn vruchten af te werpen met de aanstaande lancering van de digitale yuan.


Digitale Valuta Oorlog

Volgens hoogleraar Economie en Overheidsbeleid aan Harvard, Kenneth Rogoff, heeft onlangs zijn opinie geschreven over digitale valuta’s. Volgens hem zou het zomaar kunnen dat er een digitale valuta oorlog aankomt.

“Wanneer China zijn digitale valuta aankondigt, zal deze vrijwel zeker toestemming krijgen”, aldus Rogoff. Volgens hem zal de Chinese regering in principe alles toestaan als het gaat om deze digitale valuta. In de Verenigde Staten (VS) zullen zij hier waarschijnlijk minder snel alles toestaan.

Waar het uiteindelijk om draait is controle. Wie heeft er controle, maar ook wie heeft er geen controle. Alhoewel er hier vanuit buiten China nog enige twijfels over zijn over de digitale Yuan, kunnen deze allemaal onterecht zijn.

Er is echter enige angst over een volledige digitale yuan omtrent het sociale kredietstelsel van China en hoe de Communistische Partij technische en sociale structuren gebruikt om haar macht niet te verliezen.

De gevolgen hiervan kunnen in potentie op korte termijn enorme gevolgen kunnen hebben voor de Chinese digitale valuta. Dit zou kunnen betekenen dat de rest van de wereld afwacht wat er gaat gebeuren met de digitale valuta in China. Mochten andere landen er toch voor kiezen om in de tussentijd te werken aan een eigen digitale valuta, dan moeten zij dit met de grootste zorg die er is benaderen.