Hacker Cyberattack
Hack

Chinese autofabrikant Nio slachtoffer van hackers

Nio, de Chinese fabrikant van elektrische voertuigen, heeft bekend gemaakt dat ze slachtoffer zijn geworden van cybercriminelen die zowel gebruikers- als verkoopgegevens hebben gestolen.

Meer dan $2 miljoen gevraagd

Naar verluidt vragen de hackers nu voor circa $2.3 miljoen aan Bitcoin (BTC) om de gestolen informatie geheim te houden.

Op 11 december kreeg Nio een chantagebericht van de cybercriminelen waarin beweerd werd dat interne gegevens uit de systemen van het bedrijf zijn gehaald. Dit lijkt te kloppen, want na bevindingen van Nio zelf zouden de gestolen gegevens onder andere informatie over de verkoop van voertuigen en basisgebruikersgegevens gestolen zijn.

Het hackincident is inmiddels ook gemeld aan de lokale toezichthouders. Ook verontschuldigde het bedrijf zich bij de getroffen gebruikers en beloofde ze om verantwoordelijkheid te nemen voor eventuele verliezen als gevolg van het incident. Het bedrijf werkt naar verluidt samen met wetshandhavers om de inbreuk te onderzoeken. Tot op heden heeft het bedrijf geweigerd om de chantage-eis te betalen.

Hackers hebben veel gestolen gegevens

In april nog onthulde Nio dat één van zijn serverbeheerders meer dan een jaar bezig was geweest met het minen van Ethereum, de op één na grootste cryptocurrency. Het is hiermee niet het eerste beveiligingsincident van het bedrijf.

Het is ook niet de eerste hack binnen de auto-industrie. In de afgelopen jaren zijn er miljarden dollars uitgegeven om de systemen binnen de auto-industrie te verbeteren en beter te beveiligen. Dit vanwege een golf van cyberaanvallen.

Een voorbeeld hiervan is bij de Duitse fabrikant van banden en auto-onderdelen Continental. In augustus werden zij getroffen door een cyberaanval waarbij gegevens gestolen werden.

Geschat wordt dat hackers in totaal zo’n 40 TB aan gegevens gestolen hebben, waaronder informatie over budget- en investeringsplannen, klantgegevens en informatie over strategie. De gestolen informatie kan gegevens bevatten over klanten van verschillende autobedrijven als Volkswagen Group, Mercedes-Benz en BMW Group. Verwacht wordt dat het dan ook niet de laatste cyberaanval zal zijn binnen deze industrie.

Hack nieuws

Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus zet LinkedIn in om crypto te stelen
Google advertenties gebruikt om kwaadaardige crypto-websites te promoten
Omvangrijke cyberaanval door Akira treft wereldwijd meer dan 250 organisaties
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitcoin koers verliest $2.000, wat is er aan de hand?
Crypto analist: ‘Deze 3 altcoins gaan vlammen volgende week’
Ripple gaat in beroep en wil $10 miljoen boete betalen aan de SEC