Nieuws, Regulatie

Chinese staatsplanningbureau wil minen van digitale activa verbannen

De Nationale Commissie voor Ontwikkeling en Hervorming (NCOH) van China is een staatsplanningbureau dat het macro-economische beleid van het land moet leiden. Nu hebben zij laten weten dat ze cryptocurrency-mining activiteiten in het land misschien wil verbannen.


Inkorten van industriële activiteiten

Momenteel wordt het binnenhalen van cryptocurrency in het land gezien als een industriële activiteit. Hierdoor wordt deze meegenomen in de lijst van industriële activiteiten. En deze lijst van industriële activiteiten wil de overheid juist net inkorten. De lijst neemt alle activiteiten mee die de staat beschouwt als activiteiten die in strijd zijn met wet- en regelgeving.


Geen streefdatum

Het land heeft echter nog geen streefdatum uitgebracht die aangeeft wanneer alle crypto-mining gerelateerde activiteiten moeten zijn stopgezet. Toch zal dit naar verluidt niet al te lang duren; de NCOH wil vanaf direct beginnen met de opruiming van deze activiteiten.


Niet China’s eerste poging

Het is niet de eerste poging dat in China wordt gedaan om het minen van cryptocurrency te verbannen. Zo heeft de Chinese overheid vanaf 2017 al meerdere pogingen gedaan om de grote cryptocurrency-miners in het land kleiner te maken. Dit blijkt echter een erg lastige opgave, dit vanwege het grote overvloed aan zeer goedkope energie en goedkope hardware dat in het land verkrijgbaar is.

Tot dusver is het minen van cryptocurrencies als de Bitcoin (BTC) of Ethereum (ETH) nog niet verboden in het land. Hierdoor zijn de grote spelers als Bitmain nog steeds in het land gevestigd. Wanneer het minen daadwerkelijk officieel wordt verboden en wat voor gevolgen dat heeft is nog niet bekend.