Stablecoin-USDC
Stablecoin

Circle: USDC Stablecoin is nu volledig door contanten ondersteund

Het bedrijf achter de USDC Stablecoin, Circle, heeft bekend gemaakt dat de aan de dollar gekoppelde activa nu volledig gedekt wordt door contanten.

Stablecoins onderworpen aan meer controle

Dit deed het bedrijf door een rapport te publiceren, waarmee ze tevens een primeur hebben bereikt in termen van transparantie. Stablecoins hebben het de laatste tijd lastig gehad, na de ineenstorting van Terra. Sindsdien zijn dergelijke coins onder steeds meer controle onderworpen.

In het rapport van Circle wordt laten zien dat het bedrijf niet langer enige vorm van commercial paper aanhoudt als onderdeel van zijn dienstverlening. Dit is een soort kortlopend en ongedekt schuldinstrument. In juli van afgelopen jaar hield Circle ongeveer 9% van zijn reserves aan in commercial paper. Later beloofde ze echter volledig over te stappen op contanten en Amerikaanse staatsobligaties, wat nu voltooid lijkt te zijn.

Op 30 juni van dit jaar bezat Circle circa €42 miljoen aan Amerikaanse staatsobligaties. Al deze obligaties zullen voor 29 september van dit jaar komen te vervallen. De rest van de reserves van het bedrijf, circa €13,6 miljard, wordt naar verluidt in contanten opgeslagen en aangehouden bij gereguleerde financiële instellingen zoals Signature Bank, Silicon Valley Bank, Silvergate Bank en anderen. Dat brengt de totale reserves van Circle op circa €55,7 miljard, iets meer dan de 55 miljard USDC-tokens die momenteel in omloop zijn.

Betrouwbaarheid Stablecoins

In termen van marktkapitalisatie is USDC momenteel de op 3 na grootste cryptocurrency, en de op 1 na grootste stablecoin. Normaliter weten stablecoins stabiliteit te bereiken door onmiddellijke en gemakkelijke inwisselbaarheid te bieden met hun onderliggende waarde. Dit creëert op zijn beurt arbitrageprikkels binnen de markt waardoor de stablecoin op betrouwbare wijze kan terugkeren naar zijn prijspeg als hij ooit volatiliteit ondervindt.

Deze betrouwbaarheid wordt echter al enkele jaren bekritiseert en in twijfel getrokken. Deze kritiek is na de ineenstorting van Terra’s UST stablecoin ook alleen maar meer geworden. UST was voor zijn ineenstorting een algoritmische stablecoin die stabiel werd gehouden door code en niet door reserves. Dit leverde enige kritiek op. Uiteindelijk sloeg UST er niet in om zijn prijs vast te houden, waardoor zowel de stablecoin UST als hun andere token, LUNA, volledig instortte. Dit heeft ervoor gezorgd dat de andere stablecoins nu meer onder druk staan. Circle lijkt nu echter (met succes) grote stappen te zetten om iedereen ervan te verzekeren dat zij niet hetzelfde lot ondergaan.

Stablecoin nieuws

S&P Global: Amerikaanse wet baant de weg voor banken om stablecoins uit te geven
Venezuela gebruikt Tether om Amerikaanse sancties te omzeilen
Tether heeft sinds uitbreiding naar TON al $60 miljoen aan uitgiftes geplaatst
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitcoin koers verliest $2.000, wat is er aan de hand?
Crypto analist: ‘Deze 3 altcoins gaan vlammen volgende week’
Ripple gaat in beroep en wil $10 miljoen boete betalen aan de SEC