USDC, usdcoin
Stablecoin

Circle wil ontbrekende liquiditeit aanvullen met bedrijfsfondsen

Op 11 maart heeft Circle aangekondigd dat het van plan is om bedrijfsmiddelen te gebruiken om het tekort aan reserves te dekken dat is ontstaan na de sluiting van Silicon Valley Bank (SVB). Circle is een uitgever van aan USD gekoppelde stablecoins zoals de USD Coin (USDC).

Verlies van $1-koppeling

Circle heeft aangekondigd dat USDC-liquiditeitsoperaties weer “normaal zullen worden hervat wanneer banken op maandagochtend in de Verenigde Staten openen”. Dit zal het mogelijk maken om USDC-aflossing 1:1 met de Amerikaanse dollar ($) uit te voeren.

De aankondiging volgde op het verlies van de koppeling van $1 door de stablecoin op 11 maart. De USDC daalde tot zo laag als $0,87 voordat het langzaam terugkeerde naar $0,96 op dit moment. Het verlies van de koppeling werd veroorzaakt door de onthulling van de $3,3 miljard aan reserves van Circle bij de Silicon Valley Bank.

Klassieke bankrun is boosdoener

Als één van de grootste geldschieters in de Verenigde Staten (VS) en een belangrijke speler in door durfkapitaal gesteunde bedrijven, werd Silicon Valley Bank op 10 maart van dit jaar gesloten door het California Department of Financial Protection and Innovation. Dit veroorzaakte bezorgdheid over de toekomst. Om de verzekerde deposito’s te beschermen, werd de Federal Deposit Insurance Corporation aangesteld als curator.

In de verklaring beweerde Circle dat SVB “een eerbiedwaardige en vertrouwde partner is van de Amerikaanse innovatie-economie”, die leed onder een “klassieke bankrun, net zoals we zagen tijdens de financiële crisis in 2008. Weinig traditionele banken hebben voldoende liquiditeit om het hoofd te bieden aan zo’n vlucht.“ Via een Twitter-bericht deelde Jeremy Allaire een update over USDC en de Sillicon Valley Bank.

De klassieke bankrun werd, althans gedeeltelijk, veroorzaakt door de aanzienlijke verliezen die de bank leed. Dit dwong de bank om langlopende activa te verkopen om hiermee aan de aflossingsvraag te voldoen. Dit heeft er echter op zijn beurt toe geleid dat er op de korte termijn een liquiditeitscrisis ontstond. Hier kwamen ze echter niet meer bovenop.

Op één na grootste stablecoin

Met een marktkapitalisatie van meer dan $42 miljard op 31 januari is USDC de op één na grootste stablecoin en fungeert als onderpand voor veel stablecoin-ecosystemen. De depeg van de stablecoin had dan ook vrijwel onmiddellijke invloed op andere stablecoin-ecosystemen.

Minder dan 72 uur na de ineenstorting van de Amerikaanse techbank waren er al hulpacties aan de gang. Bob Elliot, de chief investment officer van Unlimited Funds, meldde dat “grote banken actief werken aan het kopen van SVB-activa”. Hierdoor wordt geprobeerd om alle fondsen van de gebruikers terug te krijgen en te geven. Het is nog niet bekend hoelang dit proces zal gaan duren.

Stablecoin nieuws

Noodfonds Binance van $1 miljard goed voor 3% van alle USDC
Tether CEO: Concurrentie in stablecoins cruciaal voor serieuze gesprekken met toezichthouders
Circle breidt ondersteuning uit voor USD Coin naar zkSync-platform
Meer nieuws

Meest gelezen

Dit is waarom de Bitcoin koers zakt
Wat veroorzaakt de crash van de Bitcoin koers?
Bitcoin koers kan dalen naar $42.000 na de BTC Halving