Coinbase
Ethereum, Exchange

Coinbase CEO: “We stoppen met Ethereum staking als dat moet van de overheid”

Het is een maand van uitersten voor Ethereum. Aan de ene kant heeft het deze maand een groot verlies moeten nemen met het Amerikaanse verbod op Tornado Cash, maar aan de andere kant komt de Merge eraan. Dat verbod op Tornado Cash krijgt wellicht nog een staartje, want het doet mensen twijfelen over de weerbaarheid van Ethereum na de transitie naar Proof-of-Stake.

Wat is er aan de hand?

In theorie is het mogelijk dat gecentraliseerde partijen als Coinbase, Kraken, Binance, Lido en anderen een meerderheid krijgen op het nieuwe Proof-of-Stake platform van Ethereum. Als dat het geval is, dan hoeft een grote overheid maar een paar belletjes te plegen om in potentie grote problemen te veroorzaken voor Ethereum. Wat als Coinbase, Kraken en alle andere grote partijen de opdracht krijgen om bepaalde transacties te censureren en zelfs niet te accepteren?

In principe kan de decentrale minderheid ervoor kiezen om de gecentraliseerde meerderheid te straffen en hun stake te “slashen” zoals dat heet. Het probleem daarmee is dat je “de kleine man” pakt die via een exchange zijn kleine beetje Ethereum staked. Als dat gebeurt, dan zij heel veel mensen waarschijnlijk heel snel klaar met Ethereum. Er is uiteraard ook een kans dat het project verder gaat als twee verschillende blockchains. De overheidsversie van Ethereum en de non-compliant versie van Ethereum.

Het is echter nog maar de vraag in hoeverre de versie van Ethereum die zich niet aan de opdrachten van de overheid houdt zijn waarde kan behouden. Als geen enkele exchange die versie van Ethereum nog mag listen, dan lukt het die puristen waarschijnlijk niet om het project nog enige waarde te geven.

Coinbase CEO reageert

Coinbase CEO Brian Armstrong reageert via Twitter op het hypothetische scenario. Op dit moment lijkt het er namelijk op dat meer dan 66 procent van de Proof-of-Stake blockchain van Ethereum in controle is van gecentraliseerde partijen. Lido Finance, Coinbase, Kraken, Stakedus en BitcoinSuisseAG hebben samen alleen al 66 procent van de blockchain in handen.

Armstrong geeft aan te hopen dat dit scenario zich niet daadwerkelijk zal uitspelen. “Als we de keuze moeten maken, dan kiezen we voor het laten vallen van Ethereum Staking. We moeten ons echter focussen op het grote plaatje. Wellicht zijn er betere opties of een juridische manier om een beter resultaat te bereiken”, aldus Armstrong over de mogelijke problemen voor Ethereum.

Ethereum nieuws

Ethereum op weg naar een absolute recordwinst in 2024
Hongkong lanceert eerste Bitcoin en Ethereum ETF’s in Azië
Hong Kong komt mogelijk maandag al met Ethereum ETF
Meer nieuws

Meest gelezen

Dit is waarom de Bitcoin koers zakt
Bitcoin koers kan dalen naar $42.000 na de BTC Halving
Crypto analist waarschuwt voor voor enorme koersval altcoins