Coinbase Logo
Exchange, Regulatie

Coinbase geconfronteerd met nieuwe class action-rechtszaak wegens misleiding van beleggers

Coinbase, de grootste cryptocurrency-exchange in de Verenigde Staten naar volume, en zijn CEO, Brian Armstrong, worden beschuldigd in een nieuwe class action-rechtszaak. Het bedrijf zou beleggers hebben misleid bij de aankoop van effecten, volgens een rechtszaak aangespannen in het noordelijke district van Californië door het advocatenkantoor Scott+Scott.

Coinbase zou effecten verkocht hebben

De eisers, waaronder Gerardo Aceves, Thomas Fan, Edwin Martinez, Tiffany Smoot, Edouard Cordi, en Brett Maggard uit Californië en Florida, beweren dat Coinbase digitale activa verkocht heeft die volgens hen kwalificeren als effecten, zoals Solana (SOL), Polygon, Near Protocol, Decentraland, Algorand, Uniswap, Tezos, en Stellar Lumens (XLM). Ze claimen dat deze verkoop in strijd was met de staatswetgeving sinds de oprichting van het bedrijf.

Volgens de aanklacht heeft Coinbase in zijn gebruikersovereenkomst erkend een ‘effectenmakelaar’ te zijn, waarmee het aangeeft dat de verkochte digitale activa als beleggingscontracten of andere effecten beschouwd moeten worden. De klagers richten zich specifiek op de diensten van Coinbase prime brokerage als effectenmakelaar/dealer.

Ze eisen een volledige ontbinding van de transacties, wettelijke schadevergoedingen en een voorlopige voorziening via een juryrechtspraak. Deze zaak vertoont gelijkenissen met een andere class action-rechtszaak waarin eveneens wordt beweerd dat consumenten schade hebben geleden door de verkoop van effecten door Coinbase.

Verkoop van secundaire crypto-activa voldoet aan criteria volgens Coinbase

Coinbase heeft echter betwist dat de verkoop van secundaire crypto-activa voldoet aan de criteria voor effectentransacties, waardoor de relevantie van effectenregelgeving ter discussie wordt gesteld. De rechtbank heeft verschillende aspecten van deze argumentatie onderzocht en heeft enkele eerdere beslissingen vernietigd, terwijl andere zijn bevestigd.

Deze zaak onderscheidt zich van een bredere juridische strijd tussen Coinbase en de SEC over de classificatie van tokens verkocht op het platform als effecten. Onlangs diende Coinbase een voorlopig beroep in na een rechterlijke beslissing die de zaak liet doorgaan.

Campagne om senator Elizabeth Warren af te zetten

Bovendien heeft John Deaton, een bekende crypto-advocaat die momenteel een campagne voert om senator Elizabeth Warren af te zetten, een amicusbrief ingediend bij de Amerikaanse districtsrechtbank voor het zuidelijke district van New York, ter ondersteuning van een motie voor een kort geding namens 4.701 Coinbase-klanten.

Ondanks de juridische uitdagingen meldde Coinbase een sterk herstel in het eerste kwartaal van 2024, met een totale omzet van 1,6 miljard dollar en een nettowinst van 1,2 miljard dollar. Dit resulteerde in een aangepaste EBITDA van 1 miljard dollar, wat de winstgevendheid van het bedrijf aantoont vóór aftrek van kosten zoals rente, belastingen, afschrijvingen en waardeverminderingen.

Exchange nieuws

HTX overtreft Coinbase in Spothandelvolumes
Cryptobeurs Gate.HK sluit deuren wegens niet voldoen aan licentievereisten
Crypto fonds Icoinic nu verder als Coinmerce Capital
Meer nieuws

Meest gelezen

Analist: Nu XRP kopen vergelijkbaar met vroege investeringen in Apple, Google en Tesla
Altseason op komst? Crypto analisten verwachten vuurwerk
Nederlandse crypto analist: Bitcoin koers kopieert de bullmarkt van 2017