Coinbase Logo Smartphone
Exchange

Coinbase krimpt personeelsbestand in met 950 plekken

De Amerikaanse cryptocurrency exchange Coinbase heeft toch wel enige last van de cryptowinter. De ontslagronde in juni is helaas niet genoeg gebleken om het bedrijf gedurende deze winter te helpen overleven. Nu moeten ze weer 950 personeelsleden laten gaan, of zo’n 20% van het totale personeelsbestand.

Cijfers van de crypto-exchange

In 2021 haalde het bedrijf een aanzienlijke omzet binnen van $7,8 miljard, terwijl de bedrijfskosten uitkwamen op $4.8 miljard. Het bedrijf heeft hierdoor een nettowinst van $3.6 miljard dat jaar alleen al. Een aanzienlijke verhoging van de cijfers uit 2020. Het bedrijf had mede hierdoor ook zijn personeelsbestand aanzienlijk uitgebreid.

Het bedrijf staat er alleen ook om bekend om niet al te lage fees te vragen om te handelen op hun platform. Het probleem hiermee is dat dit alleen werkt als genoeg mensen denken dat ze winst kunnen maken door tokens te verhandelen die wellicht nog geen echte wereld of intrinsieke waarde hebben. Nu de prijzen echter gecrasht zijn en FTX omgevallen is, ligt het handelsvolume op deze tokens veel lager dan voorheen.

Dit heeft er op zijn beurt voor gezorgd dat de inkomsten van Coinbase flink gekelderd zijn. Het vertrouwen in de crypto-economie lijkt momenteel redelijk verdwenen te zijn. In de eerste 9 maanden van 2022 genereerde het bedrijf slechts $2,6 miljard aan inkomsten, bijna 50% lager dan een jaar eerder. De kosten zijn blijven exploderen. De bedrijfskosten bedroegen $4,7 miljard gedurende die periode van negen maanden, een stijging van ongeveer 50% op jaarbasis.

Tweede ontslagronde voor Coinbase

In juni van 2022 werd al zo’n 18% van het bedrijf weggestuurd. Nu moet 20%, of circa 950 werknemers, het bedrijf verlaten, nog voor het tweede kwartaal van dit jaar.

Alhoewel de crypto-markt het al lastig had voordat FTX omviel, heeft volgens de CEO van Coinbase, Brian Armstrong, het FTX-schandaal wel voor veel meer problemen in de markt gezorgd. Hij verwacht dan ook dat er meer fraude aan het licht komt naarmate het onderzoek naar de industrie steeds verder toeneemt.

Coinbase wil de storm echter doorstaan en neemt hierdoor de benodigde stappen. Naast de ontslagronde wil het bedrijf ook efficiënter worden op operationeel gebied. Als onderdeel van het herstructureringsplan verwacht het bedrijf ongeveer $149 miljoen tot $163 miljoen uit te geven. Dit is inclusief $58 miljoen tot $68 miljoen aan contante kosten in verband met ontslagvergoedingen. Het bedrijf verwacht dat de uitvoering van het plan in het tweede kwartaal van 2023 grotendeels voltooid zal zijn, zo blijkt uit de indieningsnotities.

Een ander probleem is dat een verlaging van de kosten met 25% niet voldoende zal zijn. In de eerste 9 maanden van 2022 zou Coinbase zijn bedrijfskosten met bijna 50% hebben moeten verlagen om bedrijfswinst te maken. Behoudens een nieuwe cryptocurrency-bubbel, zal de inkomstensituatie in 2023 naar verwachting niet verbeteren. Zelfs met de 2 ontslagrondes zal Coinbase vrijwel zeker snel door hun contant geld heen gaan.

Kostenbesparende initiatieven leveren nog te weinig op

Eind september had Coinbase nog zo’n $5 miljard aan contanten, exclusief de bewaarmiddelen. Alhoewel dat op zichzelf veel geld is, gaat het bedrijf wel razendsnel door hun geld heen. Ook obligatiebeleggers wedden dat Coinbase in de problemen zit, want hun obligaties worden verkocht voor ‘slechts’ $0.50 per dollar. In vergelijking: de gebruikte autohandelaar Carvana heeft obligaties die worden verhandeld tegen $0,40 per dollar. Maar dat bedrijf lijkt aan de vooravond van een schuldsanering te staan.

Toch doet het bedrijf veel om de kosten te besparen, maar dit lijkt tot op heden nog niet genoeg op te leveren. Het is mogelijk, en naar mijn mening zelfs waarschijnlijk, dat de huidige neergang van cryptocurrency niet tijdelijk is. Het is moeilijk voor te stellen dat de irrationele uitbundigheid van 2020 en 2021 binnenkort zal terugkeren. Als dat het geval is, is Coinbase in een race tegen de klok om de kosten omlaag te brengen.

Het kan uiteraard nog beide kanten opvallen voor zowel de exchange als de crypto-markt, maar in de huidige omstandigheden lijkt het er niet super goed uit te zien voor de exchange. Dit blijft echter uiteraard speculatie en is hiermee geen handelsadvies.

Exchange nieuws

Binance in vergevorderde onderhandelingen om meerderheid in Zuid-Koreaanse beurs Gopax te verkopen
Bitget rapporteert kapitaalinstroom van $700 miljoen en groeiend websiteverkeer in Q2 2024
Goed crypto nieuws? FTX terugbetalingen van $16 miljard starten waarschijnlijk in december
Meer nieuws

Meest gelezen

ChatGPT voorspelt: Zo hoog kan de XRP koers stijgen als Ripple de rechtszaak wint
Zware Amerikaanse recessie op komst – Wat betekent dit voor de Bitcoin koers?
Waarom de Bitcoin koers de komende maanden hard zal gaan stijgen