Exchange

Coinbase maakt stappen in zoektocht exploitatievergunning Japan

De in Amerika gevestigde cryptocurrency exchange Coinbase heeft stappen gezet in zijn zoektocht naar een exploitatievergunning in Japan. De crypto exchange is namelijk toegetreden tot een lokaal, zelfbesturend orgaan, de ‘Japan Virtual Currency Exchange Association’ (ofwel JVCEA), als tweederangs lid.


Geavanceerde cryptocurrency markten

In Japan zit één van de meest geavanceerde cryptomarkten wereldwijd, waarbij de toezichthouders in het land de cryptocurrency industrie met een positieve regelgeving ondersteunen.

De crypto exchanges in het land moeten echter wel aan bepaalde voorschriften voldoen en voldoende maatregelen treffen om de gebruikers op het betreffende platform te beschermen. Om dit te mogen doen, heeft de JVCEA in oktober 2018 de machtiging hiervoor gekregen van de Autoriteit Financiële services in het land.


Japanse cryptomarkt

Coinbase is officieel op 1 maart 2020 toegetreden tot de JVCEA, als tweederangs lid. Dit houdt in dat Coinbase momenteel een vergunning aan het aanvragen is, maar dat deze nog niet officieel is goedgekeurd.

Coinbase wil al een tijdje toetreden op de Japanse markten. Zo onthulde het bedrijf in de zomer van 2018 al plannen voor een dergelijke internationale uitbreiding. Destijds werd al bekend dat het met de FSA samenwerkte om zijn licenties succesvol te verkrijgen. Deze licentie is echter nu, ruim 1.5 jaar later, nog niet verkregen.

Het is dan ook niet eenvoudig om een exploitatievergunning in Japan te verkrijgen. Onlangs verloor de cryptocurrency exchange Coincheck circa $500 miljoen door een grootschalige hack. Sindsdien hebben de Japanse toezichthouders de maatregelen aangescherpt, zodat de beveiliging op cryptocurrency exchanges wordt verbeterd.

Doordat het zo lastig is om in dit land een exploitatievergunning te krijgen, mist de Japanse markt nog een aantal grote spelers. Coinbase is hier één van, en wil deze leegte graag opvullen. De Japanse markt wordt momenteel voornamelijk door kleinere exchanges met minder hoge volumes gedomineerd. Er zijn slechts enkele grote wereldspelers op deze markt, waaronder Huobi Global. Huobi is op de markt gekomen door te fuseren met een lokale exchange, waardoor het in één klap de rechten had om in het land te mogen opereren.