Exchange Nieuws

Coinbase moedigt gebruikers toe om van Tether naar USDC over te stappen

Coinbase, de populaire cryptocurrency exchange uit de Verenigde Staten (VS), heeft aan zijn klanten gevraagd om hun Tether (USDT) om te wisselen naar hun eigen stablecoin: USD Coin (USDC). Deze stablecoin is in 2018 gecreëerd en gekoppeld aan de Amerikaanse dollar ($).

USDC veiliger alternatief volgens Coinbase

Volgens Coinbase is USDC een veel veiliger alternatief geworden sinds de ineenstorting van FTX. Om de conversie van Tether naar USD Coin aan te moedigen hebben ze de fee die hier normaliter voor wordt gerekend nu tijdelijk weggehaald. Coinbase zei het volgende:

Wij geloven dat USD Coin (USDC) een vertrouwde en gerenommeerde stablecoin is, dus we maken het gemakkelijker om over te stappen: vanaf vandaag zien we af van vergoedingen voor wereldwijde retailklanten om Tether (USDT) naar USDC om te zetten.

Stablecoin Reservedebat

Stablecoins zijn in eerste instantie begonnen als een soort onboarding-tool voor crypto-exchanges in de begindagen van crypto. Tegenwoordig zijn ze echter een belangrijke marktspeler en liquiditeitsbron geworden. Het idee achter een stablecoin is dat ze 1 op 1 gedekt worden door de onderliggende fiat-valuta, bij USDC is dat dus de Amerikaanse dollar. Niet iedere stablecoin lijkt daadwerkelijk 1 op 1 gedekt te zijn.

Hierover ontstond een reservedebat, dat zeker populair werd na de ineenstorting van FTX. Veel bedrijven die aan FTX gelinkt konden worden ging in korte tijd failliet. Er was nog een beschuldiging dat de CEO van Binance, Changepeng Zhao (CZ), de voormalig FTX-CEO Sam Bankman-Fried ervan beschuldigde USDT te ontkoppelen.

Reserves van Tether

Onlangs liet Tether weer een driemaandelijkse test uitvoeren, die moet aangeven hoeveel % zij daadwerkelijk in contanten gedekt hebben. Hieruit bleek dat Tether op 30 september 2022 voor 82% gedekt waren in contanten, kasequivalenten en andere kortlopende deposito’s. Als iedereen dus zou besluiten om direct hun Tether om te wisselen naar wat dan ook, dan zou 18% niet gedekt zijn en heeft Tether een probleem.

Coinbase benadrukte hierbij dat USDC wel voor 100% ondersteund is door contanten en kortlopende Amerikaanse staatsobligaties die worden aangehouden in door de VS gereguleerde financiële instellingen. Hierdoor is het altijd 1:1 inwisselbaar voor Amerikaanse dollars.

Het is benoemingswaardig dat er momenteel een soort van stablecoin-oorlog bezig is. Onlangs heeft Binance nog zijn ondersteuning voor USDC stopgezet. Dit leidde op zijn beurt tot een daling van circa $3 miljard in marktkapitalisatie van USDC.

USDT blijft momenteel echter gewoon de grootste stablecoin, met een marktkapitalisatie van circa $65 miljard. USDC vertegenwoordigt een marktkapitalisatie van circa $42 miljard en de stablecoin van Binance (BUSD) vertegenwoordigt als slot een marktkapitalisatie van circa $22 miljard.

Exchange nieuws

Binance lanceert onbekende altcoin op platform
BUSD-stortingen en opnames via OCBS op Binance.US opgeschort
Matt Damon onthult waarom hij meedeed aan beruchte Crypto.com reclame
Meer nieuws

Meest gelezen

Reddit-gebruiker organiseert bankrun op 1 april
Bitcoin hashrate gaat door het dak
XRP leeft op naar hoogste punt in vijf maanden