De nederlandsche bank, DNB
Exchange

Coinbase ontvangt goedkeuring van De Nederlandsche Bank

Coinbase, de populaire cryptocurrency exchange uit de Verenigde Staten, blijft zijn expansie in Europa voortzetten. De crypto-exchange heeft nu officieel goedkeuring ontvangen van de DNB.

Vermelding in openbare DNB-register

Door de goedkeuring door deze regelgevende instanties kan Coinbase haar retail- en institutionele cryptoproducten in Nederland aanbieden.

Volgens de officiële DNB-gegevens is Coinbase een van de belangrijkste internationale beurzen die door De Nederlandsche Bank zijn goedgekeurd om naast kleinere lokale cryptobedrijven cryptocurrency-diensten te exploiteren. Coinbase Europe Limited en Coinbase Custody International staan vermeld in het openbare register van DNB als cryptoserviceproviders.

De Nederlandse toezichthouder houdt vanaf nu automatisch ook toezicht op Coinbase Europe en Coinbase Custody, in overeenstemming met de Anti-Money Laundering (AML), de Anti-Terrorist Financing Act en de Sanctiewet.

Geen specifieke financiële consumentenbescherming

Het is benoemingswaardig dat Coinbase’s cryptodiensten niet onderworpen zijn aan prudentieel toezicht door de DNB. Financiële en operationele risico’s met betrekking tot cryptodiensten worden niet gecontroleerd en “er is geen specifieke financiële consumentenbescherming.” Het is hierbij benoemingswaardig dat Coinbase een eigen verzekering aanbiedt voor potentieel verloren fondsen.

Het nieuws komt kort nadat DNB afgelopen 16 september richtlijnen over het beleid voor het screenen van sancties voor cryptotransacties had gepubliceerd. In het Q&A-document waarschuwde DNB voor verschillende risico’s die samenhangen met cryptocurrencies, waaronder de anonimiteit.

Uitbreiding van Coinbase

In juni kondigde Coinbase oorspronkelijk zijn uitbreidingsplannen binnen Europa aan. Deze expansie komt echter te midden van het bedrijf dat met veel problemen wordt geconfronteerd. De crypto-exchange boekte grote verliezen over twee opeenvolgende kwartalen in 2022, met verliezen in het tweede kwartaal van $1,1 miljard.

Dat was het grootste verlies sinds Coinbase zijn aandelen in april 2021 op de Nasdaq Stock Exchange noteerde. Om kosten te besparen, schrapte Coinbase in juni circa 18% van hun personeel.

In juli arresteerden de Amerikaanse autoriteiten een voormalige Coinbase-manager, die beweerde dat de manager betrokken was bij cryptohandel met voorkennis. Nog 2 rechtszaken in de VS beweerden ook dat Coinbase bedrieglijke beweringen deed over zijn zakelijke praktijken. Alhoewel de exchange dus grote uitbreidingsstappen maakt, zijn de problemen rondom de exchange nog niet helemaal verdwenen.

Exchange nieuws

Coinbase lanceert mega advertentiecampagne tijdens NBA-play-offs
Crypto.com stelt lancering in Zuid-Korea uit na toezichtsproblemen
Filipijnse toezichthouder eist dat Apple en Google Binance uit hun app-stores halen
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto analist: VeChain koers gaat met 1400 procent stijgen
Crypto analist: ‘Deze 3 altcoins gaan vlammen volgende week’
Stuurt de Amerikaanse centrale bank aan op een gigantische crash voor Bitcoin en aandelen?