Exchange

Coinbase patenteert geautomatiseerd KYC-handhavingstool

De cryptocurrency exchange Coinbase heeft naar verluidt een zelflerende compliance-handhavingstool gepatenteerd. Naar verluidt sluit deze handhavingstool automatisch slechte gebruikersaccounts.


Patentaanvraag

Het patent is officieel ingediend en goedgekeurd bij de ‘Patent and Trademark Office’ in de Verenigde Staten (VS).

De aanvraag omschrijft een automatisch systeem met een bijbehorende scoremechanisme. Dit gecombineerd zal naar verluidt niet-conforme gebruikersaccounts sluiten, in het bijzonder degene die verdacht worden van handel in illegale activiteiten. Dit is dan ook een enorme stap vooruit.


Hoe werkt het systeem?

Het systeem wijst iedere gebruiker een algemene conformiteitsscore toe, die wordt bepaald door verschillende factoren. Voorbeelden van deze factoren zijn door de gebruiker in- of uitgevoerde gegevens, waaronder leeftijd, rekeningsaldo, transactievolume, locatie en meer.

Hiernaast worden er ook nog diverse factoren door de exchange zelf bepaald en berekend. Zo wordt er bijvoorbeeld gemeten of hoe actief het account is geweest sinds die is opgericht en of er eventueel eerder gecheckt is of de richtlijnen van de exchange wel worden nageleefd door de gebruiker. Al deze punten en meer bij elkaar opgeteld bepalen of een account goed of slecht is.


Goede accounts versus slechte accounts

Wanneer een account als ‘goed account’ wordt gemarkeerd, dan gebeurt er niks. Het account wordt niet meer aangeraakt en is (voorlopig) goedgekeurd.

Accounts die als ‘slecht’ worden gemarkeerd, krijgen echter nog enkele maatregelen. Zo wordt het account allereerst geschorst en worden deze doorverwezen naar de lokale wetshandhavingsinstanties wanneer de transacties op het account meer dan $2.000 omvatten.

Mocht de schorsing onterecht zijn echter, dan kan Coinbase alles volgens het patent ongedaan maken.


Systeem trainen

Het systeem is zelflerende. Dit betekent dat het systeem zichzelf aanleert om onderscheid te maken van een trainingsset. Zijn database wordt voortdurend bijgewerkt op basis van de verzamelde gegevens en de gemarkeerde accounts.

Het is echter nog niet compleet duidelijk of Coinbase ooit van plan is om zo’n systeem te implementeren. Zo heeft de exchange op dit moment een strikte set van know-your-customer (KYC) en een strikt anti-witwasbeleid om te helpen zich te houden aan de Amerikaanse én internationale wetten. Het is tevens nog niet duidelijk of dit systeem aan exact dezelfde eisen zal voldoen en of het beter zal werken dan op het moment gebeurt.