Exchange

Coinbase Pro voegt Stablecoin Tether toe

De populaire Amerikaanse cryptocurrency exchange Coinbase heeft bekend gemaakt Tether (USDT) toe te voegen aan zijn Coinbase Pro-platform.


Coinbase voegt Tether toe

Het nieuws is voor Tether, de grootste stablecoin op basis van marktkapitalisatie, erg welkom. Tether heeft onlangs een onderzoek laten doen door het New York Attorney General’s Office met betrekking tot mogelijk illegale leningen met Bitfinex. Door die lening kreeg Bitfinex toegang tot $900 miljoen in de kasreserves van Tether. Dit kreeg het om een tekort te dekken toen betalingsverwerker Crypto Capital ongeveer $850 miljoen verdiende. Dat leidde tot de vraag of Tether volledig werd ondersteund door een Amerikaanse offerte, zoals de aan de Amerikaanse Dollar gekoppelde stablecoin beweerde.

Tether heeft sindsdien zijn standpunt herzien. Hoewel Tether aan de dollar is gekoppeld, wordt het ondersteund door reserves die “traditionele valuta en kasequivalenten omvatten”. In maart publiceerde het een verklaring van een accountantskantoor op de Kaaimaneilanden dat het voldoende reserves had om zijn verplichtingen te dekken vanaf 28 februari. Het persbericht van vandaag van Coinbase bevestigt de beweringen van Tether echter niet helemaal. Het verwijst er alleen maar naar:

“Voor stablecoins zoals USDT is het bedrijf achter het protocol verantwoordelijk voor het aanhouden van reserves die elke token volledig ondersteunen. Het bedrijf achter Tether, Tether Limited, beweert reserves te hebben die elke USDT volledig ondersteunen.”

De verhuizing is enigszins een verrassing, dit gezien de reputatie van Coinbase. De voormalige chief legal officer, Brian Brooks, hield toezicht op de Amerikaanse banken als de Amerikaanse controleur van de valuta. Het bedrijf hielp onlangs bij het vormen van een industriële handelsgroep om wetgevers te lobbyen.


Coinbase kon niet meer om Tether heen

Bovendien werd de exchange deze maand openbaar via een directe notering. Waardoor het midden in de financiële wereld terechtkwam en zich toevertrouwde aan transparantie. Dit terwijl Tether jarenlang werd achtervolgd door het New Yorkse onderzoek. Als onderdeel van zijn schikking stemde Tether ermee in om niet in de staat te opereren, wat betekent dat het niet beschikbaar zal zijn voor gebruikers van New York Coinbase.

De marktkapitalisatie van Tether van $49 miljard is te hoog geweest voor Coinbase om te negeren. Ondanks het feit dat het al samenwerkt met Circle aan zijn eigen stablecoin. USDC is de op een na grootste stablecoin en heeft een marktkapitalisatie van $11 miljard (circa €9.12 miljard). Investeerder Adam Cochran schreef het volgende:

“Dit legitimeert Tether heel sterk, voor welke crypto grote prijsacties te wachten staan, en maakt arbitrage naar niet-fiat exchanges nu directer, wat enorm is voor mogelijke kapitaalstromen.”

Niet iedereen is het met Cochran eens. Advocaat Stephen Palley antwoordde: “Misschien delegitimeert dit Coinbase juist heel erg.” Coinbase zegt dat de ERC20 USDT die op de Ethereum-blockchain draait zal beginnen met handelen “zodra er voldoende voorraad USDT is op het platform.” USDT wordt gecombineerd met Bitcoin, Ethereum, euro, Britse ponden, Amerikaanse dollars en USDC.

Het verschijnen op Coinbase Pro, het platform van de exchange voor ervaren gebruikers, is vaak een begin om te worden toegevoegd aan de handelsapp voor detailhandel. Dit zal het groeiende bereik van Tether nog verder vergroten.