Coinbase exchange
Exchange

Coinbase voert strenge regels in voor transacties van Nederlandse klanten

In een nieuwe blogpost van donderdag 23 juni maakt Coinbase bekend dat Nederlandse klanten vanaf maandag nieuwe Know Your Customer formulieren moeten invullen om hun activa van het platform af te halen. Hiervoor heeft de Amerikaanse beurs jouw volledige naam, het doel van de transactie en jouw volledige thuisadres nodig. Voor transacties binnen Coinbase is dit niet nodig.

Alleen voor Nederlanders

De nieuwe regels binnen Coinbase gelden alleen voor Nederlandse klanten. Dat komt omdat het in Nederland verplicht is voor crypto-dienstverleners om bij transacties naar eigen wallets meer gegevens op te vragen. De regel in kwestie is ingesteld om witwassen en de financiering van terrorisme tegen te gaan.

De nieuwe vereisten van Coinbase voor het sturen van jouw crypto naar een eigen wallet zijn gebaseerd op de Sanctiewet 1977 en de Regeling toezicht Sanctiewet 1977. Het doel van deze wet is om beurzen ertoe te dwingen adequaat te controleren op het overeenkomen van de identiteit van een klant met een entiteit als bedoeld in de Sanctieregelgeving. Ergens is het bijzonder dat een wet uit 1977 past op een technologie die pas sinds 2009 bestaat.

“Bitcoin moet verboden worden”

Eerder deze maand sprak Pieter Hasekamp, de directeur van het Centraal Planbureau zich uit voor een Nederlands verbod op Bitcoin. Iets wat niet compleet als een verassing komt als je bedenkt dat Pieter Hasekamp de directeur is van het Centraal Planbureau. Bitcoin is immers een decentrale vorm van geld die niet goed samengaat met gecentraliseerde planning.

Het Centraal Planbureau publiceerde op 11 juni 2022 een essay met de titel “Nederland moet de Bitcoin in de ban doen”. Volgens het Centraal Planbureau is met name de volatiliteit van Bitcoin problematisch en is overheidsgeld veel waardevaster. “De afgelopen decennia is er nauwelijks sprake van geldontwaarding”, schrijft het Centraal Planbureau letterlijk in het essay.

Overheidsgeld is op de korte termijn wellicht wat stabieler dan Bitcoin, maar op de lange termijn is Bitcoin de koning als het aankomt op het behouden van koopkracht. Toegegeven, Bitcoin is nog niet breed geadopteerd als betaalmiddel, maar als spaarmiddel voor op de lange termijn werkt het prima. 

Exchange nieuws

Coinbase lanceert mega advertentiecampagne tijdens NBA-play-offs
Crypto.com stelt lancering in Zuid-Korea uit na toezichtsproblemen
Filipijnse toezichthouder eist dat Apple en Google Binance uit hun app-stores halen
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitcoin koers verliest $2.000, wat is er aan de hand?
Crypto analist: ‘Deze 3 altcoins gaan vlammen volgende week’
Stuurt de Amerikaanse centrale bank aan op een gigantische crash voor Bitcoin en aandelen?